Demir yetersizliği anemisine dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Burdur Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Pehlivan Sütlü, anne sütünün önemi ve demir yetersizliği anemisinin önlenmesi konusunda annelere önerilerde bulundu.

Burdur Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, sağlık alanında yüksek düzeyde ulaşılan teknoloji, bilimsel çalışmalara hükümetlerin, ulusal ve uluslararası kuruluşların gösterdiği yoğun çabalara rağmen, dünyanın gündeminde halen yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının bulunduğunu belirtti. Beslenme sorunlarından en çok etkilenen grupların gebeler, bebekler ve 5 yaş altı çocuklar olduğunu kaydeden Dr.Sütlü, "İnsan yaşamında her yeni doğan bebek, geleceğin güvencesidir. Geleceğin sağlıklı olarak şekillenmesi, gelişme kapasitesinin en üst düzeye ulaşabilmesi için, uygun çevre ve barınma koşullarında, yeterli ve dengeli beslenerek büyümesi ve uygun eğitim alması gereklidir. İnsanın büyüme ve gelişmesi, özellikle doğumu izleyen ilk 18 aylık dönemde çok hızlı olduğundan, bebek ve küçük çocukların beslenme durumu, çocuğun daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından büyük önem taşır. Bebek ölümleri ve 5 yaş altı çocuk ölümlerinin büyük kısmı, mevcut olanaklarla önlenebilir hastalıklar sonucu görülmektedir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre yetersiz ve dengesiz beslenmenin çocuk ölümlerinin yüzde 7'sinin birincil, yüzde 46'sının ikincil nedeni olduğunu belirten Dr. Sevinç Pehlivan Sütlü, şunları söyledi:

"Sağlıklı bir beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adım anne sütü ile emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Yapılan araştırmalarda bebekken anne sütüyle beslenenlerin zeka düzeylerinin, mamayla beslenenlerden daha yüksek olduğu görülmüştür.Demir yetersizliği anemisi (kansızlık) günümüzde en sık görülen halk sağlığı sorunlarından birisidir. Demir yetersizliği sorunu önlenmediğinde ve kontrol altına alınmadığında sağlık sistemini etkilemesi, çocuklarda bilişsel yetenekleri engellemesi, yetişkinlerde ise üretkenliği düşürmesi nedeniyle ülke ekonomisine büyük yük getirmektedir."

Annelere demir yetersizlik anemisi ile mücadele konusunda önerilerde bulunan Dr. Sütlü, "Anne sütünün teşviki ve emzirmenin korundurulması ve özendirilmesi ile bebeklerin ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenmelerinin sağlanması, her bebeğe 1 yaşına kadar koruma amaçlı olarak dördüncü ayından itibaren demir damlası desteği verilmesi, 6 aydan sonra özellikle demirden zengin uygun ek besinlere zamanında başlanılması, demirden zengin geleneksel besinlerin tüketiminin arttırılmasının önerildiği bildirilmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber