Saman fiyatları arttı, kurbanlıklar pazara indirimle geldi
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ithal hayvan getirilmeyeceğini açıklamasının ardından kurban pazarları erken hareketlendi.
Fiyatların geçtiğimiz yıla göre düşük seyredeceğini ileri süren sektör temsilcileri, ithal hayvan getirilmemesinin kesilecek kurban sayısını artıracağını düşünüyor. Geçen sene 800 liradan satılan küçükbaş kurbanlıklar bu sene 600-700 liradan, 8 bin liradan satılan büyükbaş hayvan fiyatlarının da 6,5 bin liradan alıcı bulması bekleniyor.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Vekili ve Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, kurbanlık hayvan fiyatlarının geçtiğimiz seneye oranla en az yüzde 10 indirimli satılacağını söyledi. Sene boyunca bekledikleri Kurban Bayramı öncesi yüzlerce kilometre yol kat ederek büyükşehirlere hayvan getiren satıcılar bu sene fiyatların geçen yıla oranla önemli ölçüde düştüğünü dile getiriyor.
Saman fiyatlarının artması hayvan yetiştiricilerini sıkıntıya soktu. Samanla birlikte diğer girdi maliyetlerinin yükselmesi besicilerin umutlarını Kurban Bayramı'na bağlamasına sebep oldu. Hükümetin bayram öncesi ithal canlı hayvana destek vermemesi sebebiyle kurban pazarlarında bu sene tamamen yerli hayvan satılacak olması besicilerin beklentilerini artırdı.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Vekili ve Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, vatandaşların talebi üzerine kurban pazarlarının bu sene erken açıldığını kaydetti. Fiyatların geçen seneye göre daha uygun olduğuna işaret eden Yıldız, "Herkes bu sene kurban kesebilir. Hükümetin ithal hayvan getirilmesine izin vermemesiyle bu sene vatandaşlarımız daha kaliteli, yerli hayvanı daha ucuzdan kurbanlık olarak kesebilecek. Bu bayramda geçen senelere oranla daha çok kurbanlık hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz. Bu sene hayvanlarımız yerli olduğu için daha kaliteli. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizden gelen hayvanlar kaliteli. Saman ve yem fiyatlarının artması üreticileri sıkıntıya soktu. Üreticilerimiz ellerindeki malı bayramda satmak için yollara düştü. Doğu bölgelerimizde saman batıya oranla daha pahalı. Üreticilerimiz de erkenden batı bölgelerine gelerek bu maliyetten de kaçmış oldu." dedi.
"GEÇEN SENE 7 BİN LİRAYA SATTIĞIMIZI BU SENE 5 -6 BİN LİRADAN SATIYORUZ"
Muş'un Bulanık köyünden Bursa'ya 14 yıldır kurbanlık hayvan getiren Şerafettin Güneş, geçen sene 7 -8 bin liradan sattıkları kurbanlık danaların bu sene 5 -6 bin liradan satışa sunulduğunu kaydetti. Güneş'e göre düşüsün sebebi, saman fiyatları ve diğer girdilerin artması. Bursa Yıldırım İsabey Kurban Pazarı'na 40 adet büyükbaş hayvan getirdiğini anlatan Güneş, "Geçen sene aynı kilolardaki danaları 4,5 bin lira ile 7 bin liradan satarken bu sene kurbanlıkları 3 -6 bin lira arasında satıyoruz. Üretim girdileri bizi zorladı. Samana gücümüz yetmiyor artık. Geçen seneye göre giderlerimiz arttı, ama bu sene ithal danalara izin verilmemesi ve saman fiyatları kurbanlıkları düşürdü." diye konuştu.
Maliyetlerin artmasıyla üreticilerin elindeki hayvanları çıkarmak için bayramı beklediğini belirten Seyfettin Bekar da bu sene pazarda tam anlamıyla bayram yaşanacağını kaydetti. Yonca samanının kilosunun bir lira olduğuna işaret eden Bekar, yemin çuvalının 50 lira olduğunu belirtti. Bekar, geçen seneye 6 bin liraya aldığı kurbanlık tosunu bu sene 6 bin liraya satmakta zorlanacağını söyledi.
Erzurum'un Narman ilçesinden 45 adet büyükbaş hayvan getiren İrfan Sancak isimli besici de fiyatların olması gereken yere gerilediğini dile getirdi. Sancak şunları kaydetti: "Fiyatlar düştü, ona bir şey demiyoruz, ama girdilerimiz arttı. Biz bu yükün altından kalkamaz olduk. Saman, yem, ulaşım, nakliye, mazot fiyatlarının artmasıyla biz işin içinden çıkamaz olduk. Aldığımız yemin pahalı olması, kuraklık olması bizi sıkıntıya soktu. Kurbanlıklar düştü. Ama bu maliyetlerin de düşmesi gerekiyor. Bizim başka bildiğimiz iş yok. Hangimiz hangi işten anlıyoruz? Bundan sonra kaymakam da yapmayacaklar, peki biz ne yapacağız?"