Akdağ: 10 milyon Yeşil Kartlı var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2005 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 10 milyon civarında yeşil kartlı bulunduğunu belirterek, ''İlk kartlar yenilendiği zaman 3 milyonun üzerinde kişinin kartının uygun olmadığı ortaya çıktı'' dedi.

Akdağ, KKTC Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Eşref Vaiz ile yaptığı görüşmede gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''bazı kişilerin ilaçtaki yüzde 20'lik katkı payını ödememek için yeşil kart aldığı, bir anlamda yeşil kartla hortumculuk yapıldığı'' şeklindeki sözleri hatırlatılarak, ''Buna karşı önlem almayı düşünüyor musunuz, ne yapacaksınız?'' şeklindeki bir soru üzerine, önlem aldıklarını bildirdi. Başbakan Erdoğan'ın, dünkü konuşmasında meselenin temeline işaret ettiğini kaydeden Akdağ, yeşil kartlı vatandaşlara 2005'in başından itibaren ayaktan ilaç vermeye başladıkları zaman, yüzde 20'lik katkı payını birkaç ay almadan devam ettiklerini, ancak sözü edilen problemlerle karşılaştıklarını bildirdi. Maliye Bakanlığı ile meseleyi tartıştıklarını, daha sonra yeni bir düzenleme yaptıklarını anımsatan Akdağ, ''Son birkaç aydır yeşil kartlılardan da bu katılım payı alınıyor. Ama yeşil kartlı vatandaş 'bu katkı payını ödeyemeyeceğim' diyorsa, bunu gidip Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan geri alabilir. Tabii ki bu rapor gerektiren ilaçlar için söz konusu değil'' diye konuştu.

''YAKLAŞIK 10 MİLYON YEŞİL KARTLI VAR'

Türkiye'de ilaç konusunda vatandaşların büyük bir kolaylık içerisinde olduğuna işaret eden Akdağ, dünyada veya Avrupa'da öteden beri vatandaşına sosyal açıdan üstün nitelikli hizmet sunan veya sunduğu ifade edilen birçok ülkede vatandaşların ilaca katkı payı olarak ödediği paranın Türkiye'dekinden fazla olduğunu belirtti.

Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Sayın Başbakanımızın ifade ettiği dönem 2005'in başındaki birkaç aylık dönemdir. Kuşkusuz ki, yeşil kartla ilgili çalışmalarımızda ciddi bir mesafe aldık. 13 milyon civarında yeşil kartlı vatandaş vardı. Şu anda bunların sayısı yaklaşık olarak 10 milyon civarındadır. 10 milyona henüz ulaşmış değil. Dolayısıyla aşağı yukarı 3 milyon yeşil kartlı artık bunu kullanamıyor. Fakat yeni yeşil kart alanlar da var. İlk kartlar yenilendiği zaman 3 milyonun üzerinde kişinin kartının uygun olmadığı ortaya çıktı ama yeni kart alabilen yoksullarımız da var.''

TEDBİRLER ALINMAMIŞ OLSAYDI...

''O kısa dönem içinde devletin kaybı ne oldu?'' sorusu üzerine de Akdağ, bunların çok önemli rakamlar olmadığını bildirdi. Bunu gözledikleri için erken dönemde tedbir aldıklarını anlatan Akdağ, yeşil kartla verdikleri ilaç bedellerini gün gün takip ettiklerini belirtti. Akdağ, ''Dolayısıyla bunlar çok önemli rakamlara ulaşmadı. Ama sayın Başbakanımızın işaret ettiği gibi bu tedbirler alınmamış olsaydı, önemli rakamlara da ulaşacaktı'' dedi. Yeşil kart almaya hakkı olmadığı halde bunu alan veya almaya çabalayanlar bulunduğunu kaydeden Akdağ, buna karşı toplumca hassas davranılması gereğine işaret etti. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Devletimizin sosyal devlet niteliği gereği yoksulunun sağlık hizmetini görmek için şu anda yeşil kart sistemini kullanıyoruz. Ama elbette ihtiyacı olmayan kişilerin böyle bir yolla hizmet almaması gerekir. Belki de kayıt dışının yüksekliğinden de biraz sıkıntı var. Yani bir şekilde geliri olan ama bunu kayıt dışı olarak kazanan kişiler tabii yine yeşil karta müracaat edebiliyorlar. Ancak bunun en önemli ilacı da genel sağlık sigortasıdır. Tasarımız, şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda. O yasalaşınca işler biraz daha rayına girecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber