Eskişehir ve Kazan hem 2013'de hem de 2014'de Kültür Başkenti

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve beraberindeki Tatar heyeti, Vali Dr. Kadir Koçdemir ve beraberindeki heyetle görüştü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2012 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da Türkiye-Tataristan Otomotiv Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Minnihanov, Türkiye ile Tataristan arasında zaten üst seviyedeki işbirliğini geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Eskişehir'le özel gönül bağına vurgu yapan Minnihanov ekonomi, kültür ve sanat alanlarında işbirliği ve dostluğu amaçlayan her türlü teşebbüse destek vereceklerini, yatırım yapmak isteyenlere öngörülebilir, istikrarlı ve mesele çözümüne odaklı bir süreç sağlayacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetin kabulünden onur duyduklarını belirten Vali Koçdemir, bu buluşmanın gelecek nesillerin de gururla zikredecekleri bir sürecin ilk safhası olduğuna inandığını, Kasım ayı başlarında Kazan'a yapılacak ziyaretten mümkün olan azami yarar sağlanması için çalışmalara başladıklarını söyledi. Koçdemir ayrıca başta Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği ve Tataristan'ın Türkiye temsilciliği olmak üzere sürece paha biçilmez katkıları bulunan herkese teşekkür etti.

Forum sırasında Eskişehir 2013 tanıtım standı da açıldı. Özellikle Tatar katılımcılardan yoğun ilgi gören masada Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği hazırlıkları ve projeleri ile ilgili bilgi verildi, tanıtım materyalleri, Yunus Emre Divanı ve küçük ikramları havi çanta dağıtıldı.

Toplantıya Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Viladimir İvanovskiy, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı, Vali Yardımcısı ve Kültür Ajansı Genel Sekreteri Azmi Çelik, ESO Genel Sekreteri Emre Heper, ETO Temsilcisi Cem Üçer ve çok sayıda Tatar ve Eskişehirli İşadamı katıldı.

"TATARİSTAN ÖZEL EKONOMİK BÖLGELERİN EN ÖZELİ"

Rusya Federasyonu'nun ekonomik açıdan en gelişmiş bölgesi olan Tataristan otomotiv ve taşıt sektöründeki öncü konumuyla dikkat çekiyor. Enerji bağlantılarından altyapıya kadar pek çok hizmetin ücretsiz sunulduğu özel ekonomik bölgelerin en büyüğü de burada yer alıyor. Özel ekonomik bölgelerde bedelsiz arazi ve başta gelir ve gümrük vergileri olmak üzere pek çok alanda cazip yatırım teşvikleri uygulanıyor. Dünyanın büyük markalarıyla birlikte Eskişehir'de faaliyet gösteren firmalardan bazıları da geçtiğimiz yıllarda bölgede faaliyete geçti.

Dünyanın en önemli kültürel merkezlerinden birisi olan başkent Kazan ile Eskişehir arasında kültür-sanat ve bilim alanında işbirliği çalışmaları Türk Dünyası Kültür Başkentliği süreciyle birlikte hız kazandı. Eskişehir 2005 yılında Kazan'ın 1000. yılı kutlamalarına aktif biçimde katılmıştı. Eskişehir'e olumlu katkıda bulunan pek çok insanın geçmişi Tataristan ve Kazan'a uzanıyor. İki bölge arasındaki münasebetler son yıllarda hem kapsam hem de nitelik itibariyle hızla artıyor. Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Viladimir İvanovskiy'nin ili ziyaretinde ifade ettiği gibi "Eskişehir Rusya Federasyonu'yla Türkiye arasındaki bölgesel işbirliğinin en etkin taraflarından biri olacaktır" dedi.

"BAŞKENT KARDEŞLİĞİ"

Kazan ve Eskişehir arasında özel bir bağ olduğunu, Türk coğrafyasının diğer yerlerinden olduğu gibi Kazan'dan da çok sayıda insan göç ederek Eskişehir'e yerleştiğini, bu insanların beraberlerinde getirdikleri bilgi-görgü ve zanaatlar kadar yemekten kıyafetlere, geleneklerden iskan kültürüne kadar pek çok hususun Eskişehir'i zenginleştirdiğini, bugün Eskişehir denince akla gelen ilk birkaç kavram içinde Kazan kökenli olanların varolduğunu, Kazan'ın 2014 Türk Dünyası Kültür Başkentliğine aday olması bu ilişkilere daha derin bir anlam kattığını belirten Koçdemir, "Kazan'ın kültür başkentliğinin 2013'te başlayacağına, bizim başkentliğimizin de 2013 değil 2014 sonunda biteceğine inanıyoruz. Bu bayrağı birlikte yükselteceğimize inanıyoruz. Eskişehir'deki faaliyetlerde Kazan'ın ve Tataristan'ın ayrı bir yeri olacaktır.

Tataristan'ın ve onun zengin kültürünün tanıtılması için Tataristan kökenli hemşehrilerimizle birlikte güzel faaliyetler gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber