Ulus Tarihi Kent Projesi, Dünya Tarihi Kentler Birliği bülteninde

Kentsel dönüşüm projeleri, sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları ile dikkat çeken Ankara Büyükşehir Belediyesi, başarıları dünya çapında duyuruyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkentin çehresini yenileyecek, tarihi gün yüzüne çıkaracak Ulus Tarihi Kent Projesi de uluslararası arenada ele alındı.

Hacı Bayram Veli Cami restorasyonu, çevre sokaklardaki sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları, Amfi tiyatro kazısı ile ilgi çeken ve yabancı konuklar tarafından da hayranlıkla karşılanan proje, Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin de büyük takdirini topladı. Birliğin Vietnam'da yapılan 13. Konferansında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda proje koordinatörü Balamir Gündoğdu tarafından sunumu yapılan proje, gördüğü yoğun ilgi sonunda birliğin 3 ayda bir yayınlanan bülteninde de kapak konusu olmaya layık görüldü. Bültenin 59 ülkeden 96 kente ulaşması ile Ulus Tarihi Kent Projesi de uluslar arası bir boyut kazandı.

Vietnam'ın tarihi Başkenti Hue şehrinde, 'Evrensel Mirasın Sorunları ve Çözümleri' temasıyla 16 Nisan'da başlayan Tarihi Kentler Birliği 13. Dünya Konferansı, 3 gün sürmüştü. Konferansa etkin bir şekilde katılan Büyükşehir Belediyesi heyetinden Genel Sekreter Yardımcısı Balamir Gündoğdu, Ulus Tarihi Kent Merkezi'nde yapılan restorasyon çalışmaları hakkında geniş bir sunum yapmıştı. Belediyenin, tarihi değerlerin korunması ve günümüze taşınmasına yönelik çalışmaları, tüm katılımcı kentlerin temsilcileri tarafından büyük ilgi görmüş ve takdir toplamıştı.

Konferans sonrası Tarihi Kentler Birliği Sekreterliği, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile temasa geçerek, konferansta yapılan sunumun tüm katılımcıları fazlasıyla etkilediğini ve beğeni topladığını belirtip, sunumda ele alınan konulara ilişkin bir makalenin birliğin bülteninde yayınlanmak üzere kendilerine iletilmesinden büyük memnuniyet duyacaklarını ifade etmişti. Genel Sekreter Yardımcısı Gündoğdu tarafından sunumu yapılan projenin yoğun ilgi görmesi üzerine hazırlanan makale birliğin 3 ayda bir yayınlanan bülteninde de kapak konusu olmaya layık görüldü. Birlik bültenin 63. sayısında kapak konusu olarak geniş bir şekilde yer alan bülten, 59 ülkeden 96 kente ulaştırıldı.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NE 59 ÜLKEDEN 95 KENT ÜYE

Japonya'nın Kyoto kentinde 1994 yılında kurulan Tarihi Kentler Birliği, dünyanın herhangi bir yerinde tarihi değer bakımından eşsiz ve çok değerli tarihi mirasları bütün insanlığın faydasına kullanılabilir hale getirmek, sınırlara bağlı kalmaksızın tarihi değerlerini önemseyen kentleri bir topluluk haline getirerek bir çatı altında toplamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Maddi bir amaç gütmeyen Birlik, tüm dünyadaki özgün kültür ve geleneklerin korunmasını, bu değerlerin günümüze taşınmasını, bu süreçte ortaya çıkan problemlere ortak çözümler bulunmasını, bu alanda bilgi ve deneyimleri paylaşılmasını ve böylece üye kentler arasında sürdürülebilir bir bilgi akışının sağlanmasını da hedefliyor.

Birliğin üyelerini, aralarında Viyana, Paris, Prag, Lizbon, Budapeşte, Barcelona, Madrid, İsfahan, Sarayova, Amsterdam, Strazburg, Brüksel, Atina, Kiev, Roma, Boston, Hanoi gibi tarih ve turizm açısından önem arz eden pek çok kentin de bulunduğu 59 ülkeden 95 kent oluşturuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber