Antalya, 3.Uluslararası Coğrafi İşaretler Semineri'ne ev sahipliği yapacak

3.Uluslararası Antalya Coğrafi İşaretler Semineri, ?Türkiye ve Diğer Akdeniz Ülkelerinde Coğrafi İşaretler ve Yerel Gıda Değer Zincirlerinin Yönetişimi' başlığıyla 11?14 Ekim 2012 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seminerde çok sayıda oda ve borsa, Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü'ne üye olacak.

Akdeniz Ülkeleri Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Antalya Ticaret Borsası (ATB), Türk Patent Enstitüsü (TPE), Fransa Montpellier Akdeniz Tarım Enstitüsü ile çok sayıda sivil toplum örgütünün desteklediği seminer, Nisan 2008 ve Aralık 2010 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilen seminerlerin devamı niteliğinde olacak.

Seminer, küçük ölçekli üreticilerin, küçük esnaf ve işletmecilerin, ulusal ve uluslararası pazarlara erişmekte karşılaştıkları sorunları belirlemek ve analiz etmek amacıyla yerel gıda değer zincirlerinin yönetimi üzerinde odaklanıyor. 12 ülkeden 50'si yabancı yaklaşık 200 kişinin katılacağı seminerde, coğrafi işaretli ürün üreticileri de yer alacak.

Coğrafi işaret konusunda iyi deneyimlere sahip ülkelerin tecrübelerini paylaşacağı seminer boyunca Akdeniz ülkelerinin ve Türkiye'nin katılımıyla çeşitli meyveler, zeytin ve zeytinyağı, peynir üzerine coğrafi işaretlerin etkilerini araştıran çalıştaylar düzenlenecek.

Seminer sonunda Türkiye Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı ve Uluslararası Akdeniz Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Ağı'nın kuruluşu lanse edilecek. Seminer süresince coğrafi işaret almış Akdeniz ülkeleri yöresel ürünlerinin sergileneceği küçük bir fuar da yer alacak.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin ülke ekonomisi için önemine değinerek bunların koruma altına alınması gerektiğini kaydetti.

Antalya'nın bu konuda öncü hale geldiğini kaydeden Çandır, TOBB ve ATB'nin de destek verdiği seminerde; Malatya, Aydın, Burdur, Ayvalık, Afyonkarahisar, İzmir Ticaret ve Sanayi odaları ile borsalarının Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü olan OriGIn'e üye olacağını bildirdi. Çandır, oda ve borsaların OriGIn'e üye olmasının bölgeye has ürünlerin uluslararası alana çıkmasının ilk adımı olacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber