YÖK 'yeşil'e 2010'da varacak

Haber Giriş : 23 Eylül 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Üniversiteler Birliği, Bolonya Kriterleri'ne göre yaptığı değerlendirmede Türk üniversitelerine kötü puanı simgeleyen 'turuncu' vermişti. YÖK'ten açıklama geldi: En iyi seviye olan 'koyu yeşil'e ancak 5 yıl sonra geçebiliriz.

Avrupa Birliği (AB) ile 3 Ekim'de başlaması beklenen müzakere sürecine geri sayım sürerken, MEB ve YÖK yetkilileri ile rektörler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, eğitimin durumunu ve uyum sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi. Değerlendirmelerdeki ortak görüş; Türk eğitim sisteminin, program açısından genel olarak AB ülkeleriyle uyumlu olduğu, ancak fiziki altyapı, ödenek ve öğretmen yetersizliği sorunları yaşadığı yönünde...

Avrupa'da ortak yükseköğretim alanı oluşturmak için, Avrupalı eğitim bakanlarının yayımladığı Bolonya Deklarasyonu'ndaki kriterler esas alınıyor. Bu kriterleri yerine getirerek ortak alan oluşturmak için Bolonya sürecinin, 2010'a kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu kriterlere göre en iyi eğitim seviyesini oluşturan ülkelere 'koyu yeşil' değerlendirmesi yapılıyor.

YÖK'e göre sorun yok

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, üniversitelerin, AB'ye uyum sürecinde yapılması gerekenlerin büyük kısmını tamamladığını savundu. "AB'ye uyum konusunda ne gibi sorunlar yaşandığı" sorusuna Teziç, şu yanıtı verdi: "3 Ekim'den sonra üniversitelerle ilgili hükümetin karşılaşacağı sıkıntı yok. Bakın, üniversitelerimizde öğrenci, öğretim üyesi değişimleri yapılıyor. Anadolu'daki üniversitelere, hiç aklımıza gelmeyen yerlere, değişim programı kapsamında Avrupa'dan öğrenci gelmeye başladı. Bizden Avrupa'ya giden çok sayıda öğrenci var. Bir sömestr, iki sömestr orada okuyup gelenler var. Değişim programını uygulayan üniversitelerin sayısının artması lazım. Bu rekabet ortamı."

"Bolonya İzleme Grubu Yürütme Kurulu üyesi YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar da "Bu süreçte Avrupa Eğitim Bakanları toplantılarında ' şu yapılsın' denip de yapılmayan, Türkiye'nin geri kaldığı hiçbir şey yok. Türk üniversiteleri, Bolonya kriterlerinde 2010'a kadar ne öngörülmüşse, diğer ülkelerle birlikte buna hazır olacak" diye konuştu.

Sadece dördü sınıfı geçti

Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), 1999'da Bolonya Bildirisi'yle Avrupa Yükseköğretim Alanı'nın kriterlerini belirledi. Avrupa üniversitelerinin eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla kurulan birlik, AB üyesi ülkelerin yükseköğretimleri adına söz söyleyebilmesi nedeniyle büyük bir yaptırım gücüne sahip. Bu kurumun, YÖK'ün yurtdışındaki üniversitelere uyguladığı denklik gibi, yakında Avrupa Üniversiteler Birliği Akreditasyonu'nu uygulamaya koyabileceği belirtiliyor. Türkiye'den bugüne kadar sadece 4 üniversite, kendini EUA'nın denetimine açarak, Avrupa standartlarında olduğunu kanıtladı. Eğer akreditasyon sistemi uygulanmaya başlanırsa, EUA denetiminden geçmeyen üniversitelerden mezun olanlar, akademisyen olarak AB ülkelerinin başını çektiği EUA üyesi 45 ülkenin üniversitelerine kabul edilmeyecek ve Avrupa'da lise mezunu kabul edilecek. Denetim aşamasında bulunan Ankara, Bilkent, Marmara, Erciyes, İzmir Ekonomi ve Bahçeşehir dışındaki üniversitelerin henüz denetime bile açılmamış olması dikkat çekiyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber