En az açık veren sosyal güvenlik kuruluşu SSK

Haber Giriş : 23 Eylül 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik kuruluşlarının 2005 yılında öngörülen finansman açığı 22,5 milyon YTL olduğunu belirterek, en çok açık veren kurumun Emekli Sandığı olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, yeni sosyal güvenlik reformunun gecikmesinin, altından kalkılması ağır yükler getirebileceği uyarısında bulundu.
Başesgioğlu, Türkiye İnşaat Sanayicileri Sendikası, SSK Voleybol İhtisas Kulübü ve Sigorta Müfettişleri Derneği'nce düzenlenen ?İnşaat Sektöründe SSK Uygulamaları Semineri?nin dün gerçekleştirilen toplantısına katıldı.

Oturumun açılışında konuşan Bakan Başesgioğlu, yeni sosyal güvenlik reformuna ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirterek, ?Bu Türkiye'nin ihtiyacı olan bir reformdur. Gecikmesi halinde her yönüyle ağır olacaktır. Büyük faturaların çıkacağı bir maliyeti karşılamak zorunda kalırız.? diye konuştu.

Sıfır açık imkansız
Sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesinin Türkiye'nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Başesgioğlu, şöyle konuştu: ?Bugün sosyal güvenlik sistemi en çok finansman açıklarıyla toplumumuzun gündeminde yer tutmaktadır. Üç sosyal güvenlik kuruluşlarımızın 2005 yılında öngörülen finansman açığı 22,5 katrilyon liradır. Hiçbir sosyal güvenlik kuruluşu kendi gelir ve giderlerini karşılayamaz. Mutlaka makul bir açığın olması doğaldır. Bizim şu anda sosyal güvenlik açığımızın gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 4.5'dur. Çoğu ülkelere baktığımızda bunun yüzde 12-15-20'lerde olduğunu görürüz. Yani 'sıfır açıkla bu sosyal güvenlik kuruluşları gider' diye bilmek mümkün değil.?

Üç sosyal güvenlik kuruluşuna ilişkin kapsamlı değerlendirme yapıldığında Sosyal Sigortalar Kurumu'nun açık olarak nitelendirilen rakamının diğerlerine göre düşük olduğunu ifade eden Başesgioğlu, birinci sırada Emekli Sandığı, ikinci sırada Bağ-Kur üçüncü sırada ise SSK'nın yer aldığını söyledi.
Bu arada, Sigorta Müfettişleri Derneği Başkanı Cevdet Ceylan toplantıda yaptığı konuşmada Sosyal Güvenlik Sistemi ve Kurumları'na yönelik olarak yürütülen çalışmaları desteklediklerini kaydetti.

SSK Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Şahin ise Sosyal Güvenlik Sistemi'nin yeniden yapılandırılması kapsamında mevcut sorunlara çözüm bulunacağına inandığını kaydetti.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber