'Hepimiz cayır cayır yanacaktık' / Video

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, bu sabah maskeli 10 kişinin Molotoflu, bombalı saldırı düzenlediği Şehitlik Lisesi'ne giderek incelemelerde bulundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 22:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen çalışanlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Toprak, Okul Müdür Yardımcısı Şükrü Kekizade'den olay hakkında bilgi aldı. Müdür Yardımcısı Kekizade, Vali Toprak'a göstericilere engel olmak istediklerini ancak kendilerine molotof ve bombayla saldırdıklarını anlattı. Kekizade, "Mapıları kapatmasaydık hepimiz cayır cayır yanacaktık" dedi.

Öğretmenlerle bir süre sohbet eden Vali Mustafa Toprak, şunları söyledi:

"Bir eğitim kurumuna el yapımı patlayıcı, molotof, çocuklarımızı, gençlerimizi, öğrencilerimizi korkutucu bir anlayış içerisine hangi vicdan, hangi bakış, hangi düşünce bunları bu noktaya getiriyor. Hepimizin üzerine büyük görev düşüyor ama engellemek tedbir almak bir görev, biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Hangi fikriyat, zikriyatta olunursa olunsun ama bir insanın yaşamına kastedici, burada bir öğretmenimizin saçı yanıyor, diğerinin kolu yanıyor, öbürünün dizine cam parçası giriyor. Yani bir öğretmenin burada görev yaparken şu bakışta bu bakışta demek mümkün mü? Yani bir molotof,bir el yapımı patlayıcı bomba atıldığında herkesi etki altına alıyor ve olumsuzluk içerisine sokuyor. Onun için buna herkesin özel olarak dikkat etmesi gerekiyor. Evet insanlarımızı yaşatmamız gerekiyor, insanlarımıza bu manada inanlığı öğretmemiz gerekiyor. Anne ve babalarımıza da görev düşüyor, sadece öğretmenlerimize değil herkese görev düşüyor. Ama her şeyden öte anne ve babalarımıza büyük görev düşüyor. Çünkü ailede temel değerleri veren anne ve babalar bunarlın iyi bir şekilde güçlenmesi gerekiyor. Toplumda yaşayan her bir fert olarak hepimiz her olaydan sorumluyuz. Hepimizin katkı sağlamazı gerekiyor. Neyse ki teneffüste arkadaşlar sınıflara girmek üzerelerdi. Yoksa bir koridora öğrencilerin olduğu bir noktada atılması çok daha büyük bir facia yaratabilirdi. Büyük bir faciayı Allah korudu inşallah yenileri olmaz. İnşallah bunların yenileri olmaz içerisinde vicdan taşıyan herkes bu olaylara yanlıştır, vicdansızlıktır, gayri insanidir diye hep bir ağızdan bağırırlarda onlarda derslerini çıkarırlar diye düşünüyorum"

Müdür Yardımcısı Şükrü Kekizade'nin penceresine bir kuşun yuva yaptığını gösteren Vali Mustafa Toprak, "Bir hayvanın güvenli ve emin bularak yuva yaptığı buraya saldırı düzenliyorlar" dedi.

İLK SALDIRI OKULUN KİTAP DEPOSUNA YAPILMIŞ

Saldırganların ilk etapta girişteki kitap deposuna saldırı düzenlediğini belirten Vali Toprak, "Yüzleri maskeli 10 kişi ellerinde molotof ve patlayıcılarla birlikte okula gelip zorluyorlar kapıyı ve içeri girdikten sonrada ilk olarak kitapların depolandığı yeri hedef alarak molotofları atıyorlar. Allah korumuş ki içeride bir yangın çıkmadı. Buraya gelenler bu okulun yanmasını, eğitim ve öğretimin aksamasını, çocuklarında geleceğin yok olmasını isteyen zihniyetteki kişi yada kimlikler olarak düşünüyoruz. Her türlü engellemeye rağmen müdür ve öğretmenler odasının bulunduğu bloğa özlerlikle 5-6 adet molotof ve el yapımı bomba patlayıcı, içerisinde de çivi ve benzeri şeylerle güçlendirilmiş bombalar. Olayda yaralanan 2 öğretmen tedavilerinin ardından evlerine gönderildi. Bir öğretmenimiz de hamileydi çok şükür bu olaylara ucuz atlatışmış bir olay olarak düşünüyoruz. Öğrencimizde atılan bombanın patlaması sonucu göz ve vücudunun çeşitli bölgelerine isabet eden cam parçalarıyla yaralanmış hayati tehlikesi yok ancak oda yarın ameliyata alınacak ve tedavisi sürüyor" dedi.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

'BU ÇOCUKLARIN ZİHİNLERİ KARARTILIP, KİRLETİLİYOR'

Vali Toprak, olayı şiddet ve nefretle kınadıklarını söyledi. Toprak, "Ya geldiğiniz attığınız yerler eğitim kurumu, insanlıktan, değerlerden bir nasip olarak nasıl yetiştiniz? Kimler sizi yetiştirdi bunu da söylememiz gerekiyor. Burada çağrı yapıyorum, her anne ve baba çocuğunun, gencin, evden çıktıktan sonra ne yaptığını, nerelere gittiğini, kimlerle gezdiğini, yanlış işlerle temas kurup, kurmadığını bilmek durumundadır. Toplum olarak başta ben olmak üzere tüm dinamiklere görev düşüyor. Ben anne ve babalara büyük görev düşüyor: Çünkü nasıl yetişiyor, nasıl bir değere sahip, nasıl zihinleri karartılıyor ve kirletiliyor ki bir okulda kendisini yetiştiren öğretmenler ve öğrenci grubuna, gözünü kalbini yüreğini kapatarak geliyor. Molotof ve el yapımı patlayıcılarla saldırıyor" dedi.

'ACABA ONLARIN BAŞINA GELİNCE ONLAR NELER HİSSEDİYOR'

Herkesi sorumluluğa davet eden Toprak, "Buraya gelen saldırganların terörist ruhlu saldırganların anne ve babalarına, kız kardeşlerine, evlerine bir olumsuzluk olduğunda acaba onlar neler hissediyorlar o gelen kişilere karşı. Buradaki öğretmenlerimizi Türkiye'nin her yerinden gelmiş, buralı ya da başka yerli hiç önemli değil. Ama bu çocukların kalplerine, gönüllerine, geleceklerine olumlu seslenmek istiyorlar ve bunu yapıyorlar. Tüm bunlara rağmen ellerine molotof, el yapımı patlayıcı verilerek bu hale sokulduklarında hakikatten taramak falan mümkün değil" dedi.

EL YAPIMI BOMBA VE MOLOTOFLAR ELE GEÇİRİLDİ

Vali Toprak, bugün polisin el yapımı patlayıcı ve molotof kokteylleri gel geçirdiğini açıkladı. Toprak, şunları söyledi.

"Bugün bu menfur olay gerçekleşti. Ama bu olaylar olurken ilimizde almış olduğumuz güvenlik tedbirleri sayesinde bu konuda gelen her bir istihbaratı her bir duyumu değerlendiriyoruz. Özellikle 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat hattını arayan vatandaşlarımıza devletimiz adına, valilik adına, vatandaşlarımız adına şükranlarımızı sunuyorum. Görülen bir olayı bildirilmemesi nedeniyle oluşan bir acı ve problem herkesi tüm toplumu yaralıyor. Birileri yerlerinden gülüşüyor olabilirler. Bir gün onlarda yaptıkları yada yönlendirdikleri çocukların kanları altında olumsuzlukları altında yok olup gidecekler. Güvenlik teşkilatımızın Diyarbakır merkezinde yapmış olduğu çalışmalar çevresinde gün içinde oluşabilecek ciddi problemleri de engellemiş olduk. Birincisi Bağlar'ın Fatih Caddesi'nde bir valiz içerisinde 19 tane çakmak tüpünden yapılmış 25 tanede farklı sıkıştırılmış ve güçlendirilmiş bir şekilde olmak üzer toplam 44 tane el yapımı patlayıcı ele geçirildi. İkincisi Yunus Emre Mahallesi'nde 5 tane 16'lık fişek rampası diye tabir edilen havai fişek rampası, 15 tane molotof ve 3 tanede el yapımı bomba ele geçirildi. Bunlar iki ayrı noktada iki valiz içerisinde"

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE PSİKOLOJİK DESTEK TALİMATI

Şehitlik Lisesi öğrencilerinin yarın okullarına devam edeceğini belirten Toprak, "Bizim hem psikologlarımız hem de rehber öğretmenlerimiz var. Bugünkü bu olay nedeniyle öğrencilerde şiddet ve baskının yarattığı korku oluşabiliyor. Zaten terörün, şiddetin, baskının, tehdidin temelin de bu yatıyor. Bakıyorsunuz ki 10-15 kişi tüm toplumu esir alabiliyor. Şüphesiz ki yarın eğitim öğretim kaldığı yerden devam edecek. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimizle ilgili gerekli telkini, tavsiyeyi, rehberliği, psikolojik desteği de vermeyi de devam edeceğiz" dedi.

Vali Toprak, Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü'ne Şehitlik Lisesi'nde çocuk ve öğretmenlere psikolojik destek vermeleri için bir ekip oluşturulması talimatını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber