Bölgenin domatesi Bitlis'ten

Tatvan ve Ahlat ilçeleri arasında bulunan kıyı şeridinde yetiştirilen domateslerin bölgenin domates ihtiyacını karşıladığı bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2012 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllık ortalama 25 bin ton üretilen domates, Siirt, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere Anadolu Bölgesi Haberleri'>Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ile pazarlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bitlis'te yetiştirilen domatesin artık bir marka haline geldiğini söyledi.

Kentte çiftçilerin sulu tarıma geçmesiyle, ekonomik değeri yüksek olan domates ve patates gibi ürünler yetiştirmeye başladığını kaydeden Korkmaz, şöyle konuştu:

"Ahlat, Tatvan, Güroymak ve Adilcevaz ilçelerimizde sebzecilik yaygın hale geldi. Çünkü sebzecilik karlı bir sektör. Bu yıl bu ilçelerimizde 25 bin ton domates üretimi yapıldı. İlçelerimizdeki çiftçileri olabildiğince ekonomik değeri yüksek olan ürünlere yönlendirmek istiyoruz. Çiftçinin tarımsal desteklerimizden faydalanmasını sağlıyoruz. Bunların bir kısmı kırsal kalkınma yatırımları ile kurulan salça fabrikasına gidiyor. Bazı çiftçiler de fabrika ile anlaşıp onların istediği domatesi üretiyor. Diğer çiftçilerimizse çevre illerden gelen toptancılara, ürününü satıyor. Diyarbakır ve Batman illeri bizim için önemli bir pazar."

Domatesin, çiftçi kadar işsiz insanların da yüzlerini güldürdüğünü ifade eden Korkmaz, domatesin ilin ekonomisine önemli bir katkı sağladığını ve yaklaşık bin tarım işçisinin dönemsel olarak kentte istihdam edildiğini kaydetti.

Domates üreticisi Şaban Yıldız ise, yıllardır domates ve patates üretimi yaptığını, sezon boyunca salça fabrikasına verdiği domates dışında 600 ton domates üretip sattığını söyledi.

Domatesten bu yıl yüksek verim aldıklarını ifade eden Yıldız, "Bu yıl ki domates veriminden çok memnun olduk. Sebzecilik bizim için çok karlı bir iş oldu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber