Konferans 24-25 Eylül tarihinde Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2005 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Aydın Uğur düzenlediği basın toplantısında İmparatorluğun "Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" başlıklı konferansın hazırlık komitesinin Bilgi Üniversitesi'nde yapılması ile ilgili Bilgi Üniversitesi'ne yaptıkları başvuruyu incelediklerini söyledi.

Aydın Uğur şu gerekçeyle konferansın Bilgi Üniversitesi'nde yapılması ile ilgili başvuruyu kabul ettiklerini bildirdi:

"Kamoyunun yakından takipettiği üzerine, Sabancı ve Bilgi Üniversitelerinin destekleyip ertelemek durumunda kaldığı konferansın 24 - 25 Eylül 2005 tarihlerinde gerçekleştirilmesi için ve düzenleyiciler tarafından yeniden girişimde bulunulmuş ve her türlü hazırlık tamamlanmıştır. Bu konuda İstanbul 4. İdari Mahkemesi'nin kararı Sabancı ve Boğaziçi Üniversitelerine tebliğ edilmiştir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak bu gelişmeleri akademik özgürlük açısından son derece sakıncalı bulmaktayız. Söz konusu mahkeme kararı dile getirilecek görüşlerin şu ya da bu doğrultusunda olma durumunu çoktan aşmış ve bilim yapmanın engellenmesinde odaklanmıştır. Mahkeme müdahele niyetini açıklamaktadır. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir gelişmedir. Bilim insanının uygarlıkla bir sözleşmesi vardır. Uygarlık ondan hakikatı araştırmasını ister. Buna karşılık onlar yıllanmış kanaatlerin sorgulanmasını doğal karşılar. Bu üretim tam bir özgürlük ortamında gelişmektedir. Bilgi Üniversitesi kapılarını söz konusu konferansa açma kararı almıştır. Resmi açıklamamız budur..."

Aydın Uğur sorulan sorulara verdiği yanıtlar da hükümetin de bu yönde düşündüğünü belirterek "Hükümet de bu gelişmeleri en az bizim kadar esefle karşılamakta" dedi.

Aydın Uğur sözlerine şöyle devam etti: "Geçen sene 200'ü aşkın bilimsel toplantı düzenledik. Eğer bu yol açılırsa, her toplantı konuşmacısının ya da dinleyicisinin doğru izleyici olup olmadığını bize sorabilir. Bu mantık o. Mahkeme kararı doğrudan Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'ni ilgilendiren bir konudur. Kaldı ki Adalet Bakanı bir başka üniversitede toplantıyı yapabilirler, dedi. Toplantı yarın sabah 8.30'da başlayacaktır"

Çiçek: "Bilgi Üniversitesi açısından bir problem olmaz"

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, mahkeme kararıyla durdurulan "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri" başlıklı konferansın bir başka yerde düzenlenmesi girişimini, "Bilgi Üniversitesi açısından bir problem olmaz. Çünkü mahkeme kararı, sadece toplantıyı tertip eden iki üniversite aleyhine verilmiş bir karardır. Orada veya başka bir yerde yapılabilir. Hukuk açısından baktığımızda buna bir engel gözükmüyor" diye değerlendirdi.



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber