Vergi memuru örgü örmeyecek mükelleflerin ayağına gidecek

Haber Giriş : 24 Eylül 2005 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan incelemeler sonucu genelde verginin matrahın yüzde 40'ı üzerinden verildiği belirlendi. Gelir İdaresi, alandaki denetimlerini sıklaştırarak özellikle düşük vergi beyan eden gruplar üzerinde yoğunlaşacak. Kalan yüzde 60'ın vergisinin peşine düşecek.

Yıllardır yaşanan vergi toplama sıkıntısının aşılması için Maliye Bakanlığı bünyesindeki genel müdürlük Gelir İdaresi Başkanlığı'na dönüştürüldü. Başkanlık, bazı özel yetkilerle donatıldı. Mayıs 2005'ten bu yana atılan adımlarla teknolojik altyapılarının ?dünyada örnek gösterilebilecek' seviyeye geldiğini belirten Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yaşadıkları kurumsal değişimi Zaman'a anlattı. Arıoğlu, mükellef odaklı bir yapıya doğru gittiklerini dile getirerek, beyannamelerin internetten doldurulabildiği gibi, vergi ödemelerinin de bankalardan gerçekleştirilebildiğini ifade etti. Yaşanan teknolojik değişimin personelin daha verimli çalışmasını sağlayacağını vurgulayan Arıoğlu, ?Bundan sonra vergi daireleri esas fonksiyonunu yapar hale gelecek. Personel örgü örüp bulmaca doldurmayacak. Artık mükellefi bire bir izleyerek kayıp kaçakla uğraşacak. Vergi ödeyeni, ödemeyeni daha sık denetleyecek.? dedi.

Arıoğlu, yeniden yapılandırmanın sadece unvan değişikliğinden ibaret olmadığını kaydederek, giderek ?mükellefi temel alan, merkez ve taşra bütünlüğünü sağlayan, böylece organizasyonda kademe sayısını azaltan bir yapı' oluşturacaklarını söyledi. İdarenin 29 ilde başkanlık şeklinde örgütlenmesinin büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Arıoğlu, ?Biz, e-beyanname ve vergi tahsilatının bankacılık sisteminde gerçekleştirilmesi bakımından, bu konulara daha önce başlamış birçok ülke idaresini geride bırakmış durumdayız. Oluşturulan veri ambarıyla vergi kayıp-kaçağını takip etmede çok önemli mesafe kat edilmiştir. Ayrıca vergi denetim elemanları artık incelemelerini tamamen merkezi sistemde yapacaklardır.? diye konuştu. Beyanname verme ve vergi ödemeyi dairelerin dışına çıkardıklarını ifade eden Başkan Vekili Arıoğlu, önceki gün tanıtılan ?bankadan vergi borcunu ödeme' sisteminin mükellefe büyük kolaylıklar sağladığını anlattı. Mükellefler daha önceden de bankalar aracılığıyla vergi borcunu ödüyordu. Ancak bu sadece havale şeklinde gerçekleşiyordu. Yeni sistem ile birlikte banka, mükellefin vergi dairesindeki bilgilerini de anında görebiliyor. Yatırılan paranın hesaba girip girmediği, toplam borç miktarı, ödeme sonrası kalan borç gibi bilgilere bankadan da anında ulaşılabiliyor.

Vergi gelirlerinin artırılması için alanda yapılan denetimlerin daha etkin hale getirilmesi gerekiyor. Bunun ancak kalifiye elemanlarla mümkün olacağını belirten Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, 500 gelir uzmanı, 400 vergi denetmeni ve kazanabilen kadar da devlet gelir uzmanı almayı planladıklarını açıkladı. Arıoğlu, büyük merkezlerin yanı sıra taşra teşkilatı için de kalifiye eleman bulundurmanın büyük önem taşıdığını dile getirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber