İlköğretim Ders Planları Nasıl Hazırlanacak?

Bu yıl ilköğretimde, öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitapları ders planı yerine kullanılacaktır. Ancak, uygulamanın ilk kez bu yıl yürürlüğe konulmasından dolayı öğretmenler tarafından gerek e-posta ve gerekse de sözlü mesajlarla, "ders planlarının nasıl hazırlanacağı" hususunda çok sayıda tereddüt Milli Eğitim Bakanlığına iletilmiştir. İletilen tereddütler üzerine İlköğretim Genel Müdürlüğü konuya ilişkin bir açıklama yapmıştır. Açıklamayı okumak için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Eylül 2005 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Not: Aşağıda yer alan konuya ilişkin görüş alış verişi için Forum bölümü Eğtim Öğretim Hizmetleri ana kategorsini kullanabilirsiniz.

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
İlköğretim Genel Müdürlüğü

Sayı: B.0.08.İGM.0.08.01.0l-320/9592 21.09.2005
Konu: İlköğretim Ders Planları

........................... VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: Ağustos 2005 tarih ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge.

Bakanlığımıza bağlı ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerimizden e-posta ve sözlü mesajlarda ders planlarının nasıl hazırlanacağı hususunda tereddütler oluştuğu anlaşılmaktadır.

Hazırlanacak olan ünitelendirilmiş yıllık plânların yanında ders planlarının ne şekilde ve nasıl hazırlanacağı ilgi Yönergede belirlenmiş olup, öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitaplarının ders plânı yerine kullanılacağı, ders defterlerine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanımın yazılabileceği, öğretmenin ihtiyaç duyması halinde, okulun şartlarına göre kılavuz-kitaplarda yer alan plânların dışında da öğretim programına uygun ders plânı hazırlanarak kullanılabileceği, ayrıca belirtilmiştir.

Diğer taraftan, öğretmen kılavuz kitabı bulunmayan dersler için, eğitim-öğretim kurumlarında bir veya birkaç ders saati için sınıf öğretmeni, alan (branş) öğretmeni ve/veya zümre öğretmenleri tarafından ders plânı hazırlanarak uygulanacağı da yine aynı yönergede vurgulanmıştır.

Bilgilerinizi ve ders plânlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında ilgi Yönergeye uyulması hususunda gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Servet ÖZDEMİR
Bakan a. Genel Müdür


Ağustos 2005 Tebliğler Dergisinde Yayımlanan Değişiklik

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge

Madde 1- Ağustos 2003 tarihli ve 2551 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergenin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12 - Ders plânı, bir ders için o dersle ilgili eğitim programlarında yer alan ve birbirleriyle ilişkili öğrenci kazanımlarını bir ya da birkaç ders saatinde işlenecek konu örüntüsünü, konuya ilişkin deney, tartışma sorulan, proje ve ödevleri, uygulama çalışmalarını, ders araç-gerecini içine alan birinci derecede sorumlu olduğu, zümre öğretmenleri ile şube öğretmenlerinin ortak katkısıyla ders öğretmenlerince önceden hazırlanan plândır.

Ders plânı, belli bir ders için bir ya da birden çok ders saatinde işlenecek konuların plânlamasıdır. Ders plânında yer alan öğrenme-öğretme etkinlikleri öğrencilerin katkısıyla gerçekleştirilir. Ders plânının uygulanmasından ders öğretmeni sorumludur.

Öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitap, ders plânı yerine kullanılır. Öğretmenin ihtiyaç duyması hâlinde, oklun şartlarına göre kılavuz kitaplarda yer alan plânların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir. Ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır.

Öğretmen kılavuz kitabı bulunmayan dersler için, eğitim-öğretim kurumlarında bir veya birkaç ders saati için sınıf öğretmeni, alan (branş) öğretmeni ve/veya zümre öğretmenleri tarafından ders plânı hazırlanır ve uygulanır.

Öğretmen tarafından hazırlanan ders plânı, okul müdürü ve müfettişlerce denetlenir.

Ders plânı;

a) Eğitim-öğretim çalışmalarını daha düzenli hâle getirmelidir.
b) Öğrenme ve öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlamalıdır.
c) Her dersin eğitim programına ve konuların özelliklerine uygun olarak
işlenmesini sağlamalıdır.
d) Derslerde sürekliliği ve bütünlüğü sağlamalıdır.
e) Öğrenme ve öğretme sürecinde gerçekleştirilen etkinlikleri belgelemelidir.
f) Eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamalıdır.
g) Eğitim-öğretim süreci ve öğretim programlarının değerlendirilmesinde geri bildirim sağlamaya uygun olmalıdır.
h) Eğitim teknolojilerinin kullanımına uygun olmalıdır."

Yürürlük
Madde 2- Bu Yönerge yayımı tarihinde Yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 3- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Memurlar.net'in notu: Yönergenin ilk hali için Ağustos 2003 tarihli Teblğler dergisine bakılabilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber