Vali Öztürk: Üniversiteler bilgi üretmeli, dünya ile yarışmalı

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, üniversiteler bilgi üretmeli, dünya ile yarışmalı, bilgi üretiminde derinleşmeli" dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzurum'un ikinci devlet üniversitesi ETÜ akademik yıla törenle başladı. Merkezi Yönetim Caddesi ETSO hizmet binasındaki dersliklerin bulunduğu mekanda gerçekleştirilen yeni akademik yıl açılışına Sayıştay Başkanı Recai Akyel ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı. Açılış konuşmasını yapan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, eğitim felsefesi üzerine konuştu. Prof. Dr. Yaylalı, üniversitelerin evrensel bilginin üretildiği yerler olduğunu dile getirdi. Rektör Yaylalı, toplumun sahip olduğu maddi ve manevi değerlerle çatışan eğitim programlarının başarı şansının yok denecek kadar az olduğuna işaret etti. Özgürlükçü eğitim sistemini yok sayan, ideolojik doğrultularda verilen eğitimlerin düşünen insan yerine robot yetiştirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaylalı, "Bir ülkedeki eğitim sistemi herhangi bir ideolojinin belirlediği doğrultuda işliyorsa orada problem var demektir. İdeolojinin emrindeki eğitim sistemleri, insanları belirli bilgilerle donatırlar ya da söz konusu bilgileri insanlara dayatma vazifesi görürler. Sadece bilgi yüklenerek ulaşılabilecek en yüksek seviye ise robotluktur diğer anlatımla değerli bir emir kulu olmaktır. Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı bir yerde ise gerçek anlamda bir eğitim yoktur. Özgürlükçü bir eğitim- öğretim sisteminde kavga yerine uzlaşmaya, tartışma yerine diyaloğa ve bağnazlık yerini hoş görüye bırakacaktır." dedi.

ÜNİVERSİTELER YETERSİZLİĞİ GİDERMELİ

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, ülkelerin ve toplumların gelişmesinde üniversitelerin önemli yer tuttuğunu ifade etti. Vali Öztürk, Erzurum'un ikinci bir devlet üniversitesine sahip olmasının bölge, şehir ve ülke adına büyük bir şans olduğunu anlattı. Üniversitelerin içe kapanık, sanayi kuruluşları ve toplumla kopuk olmaması gerektiğine işaret eden Öztürk,"Üniversitelerin en büyük sorunu toplum, sanayi ile aralarında kopukluk olması. Üniversiteler bilgi üretmeli, dünya ile yarışmalı, bilgi üretiminde derinleşmeli. Üniversitelerin toplumla uyuşmada ve bilgi üretmede yetersiz kalışı giderilmeli." şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkan Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, 'Denetim' konulu ilk dersi verdi. Açılış programı sonunda Rektör Yaylalı, Sayıştay Başkanı Akyel'e kristal vazo hediye etti. ETÜ'de 450 öğrenci eğitim görecek. ETÜ 14 Temmuz 2010 yılında kurulmuş ve bu yıl ilk öğrenci alımı yaparak akademik hayatına başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber