Türkiye, Suriye'ye nota verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin, askeri malzeme taşıyarak sivil havacılık kurallarını ihlal eden Suriye Havayollarına ait uçakla ilgili Suriye'ye nota verdiği bildirildi.

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre nota, Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğuna iletildi.

Nota, sadece ihlale iişkin olarak verildi.


Dışişleri'nden Suriye uçağı açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye indirilen Suriye uçağında Rus vatandaşlarının bulunduğunu uçak Ankara'dan ayrılmadan kısa bir süre önce öğrendiklerini açıkladı.

Ünal, bir soruya verdiği yazılı cevapta, Türk makamlarınca dün Moskova-Şam güzergahında sefer yapan Suriye havayollarına ait ticari bir yolcu uçağının askeri malzeme taşıdığına dair alınan ihbar üzerine, uçağın Ankara Esenboğa Havaalanı'na indirilmesine ve gerekli kontrollerin yapılmasına karar verildiğini belirtti.

Pilota geri dönme şansı verildi

Durumun uçağa, Karadeniz üzerinde sefer halindeyken, pilota geri dönme şansı verecek şekilde bildirildiğini ifade eden Ünal, ancak uçağın pilotunun geri dönmeyi tercih etmemesi üzerine, yerel saatle 17.15'te inişin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yolcu listesini vermedi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Türkiye'ye indirilen Suriye uçağıyla ilgili, "Uçağın pilotu, uçaktaki yolcu listesi ve yolcuların milliyeti konusunda tarafımıza bir bilgi vermemiştir. Uçakta Rus vatandaşlarının bulunduğu, Ankara'daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliğinden uçağın Ankara'dan ayrılmasından kısa bir süre önce öğrenilmiştir" diye konuştu.

Ünal, "Rusya Büyükelçiliğinin Rus yolcularla ilgili bildirimi yapmasını takiben, Bakanlığımız ilgili birimleri arasında gerekli eşgüdüm kurularak, uçaktaki Rus yolcular hakkında düzenli olarak Büyükelçilik yetkililerine bilgi aktarılmıştır. Konu hakkında Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı da bu sabah Moskova Büyükelçiliğimiz tarafından bilgilendirilmiştir" dedi.

Büyükelçi, Sinirlioğlu ile görüştü

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu da Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü.

Büyükelçiye, Suriye'nin sivil bir yolcu uçağıyla malzeme taşıyarak ihlalde bulunduğu bilgisi verildi.

Suriye: Kargoda silah yok

Öte yandan, Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, uçağın kargosunda herhangi bir silah türü veya yasak malın taşınmadığını ileri sürdü. Bakanlık, Türkiye'den tazminat isteneceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber