Arınç: Öğretim görevlilerinin özlük haklarında iyileştirme yapacağız

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) 2012-2013 öğretim yılı Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın katılımıyla gerçekleşti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretim elemanı ve öğretim görevlilerin sıkıtılarını gidermek için bir çalışma yaptıklarını açıklayan Arınç, "Özellikle öğretim elemanlarımızın maaş, özlük hakları ve sosyal imkânları hakkında gelişmeler yaşanacaktır." dedi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) 2012-2013 öğretim yılı açılış törenine katılmak için Kütahya'ya gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ilk ziyaretini Kütahya Valiliğine yaptı. Kütahya hakkında Vali Kenan Çiftçi'den bilgi alan Arınç, şehrin gelişip büyüdüğünü ifade etti.Arınç, kentin tarihi zenginliği ve kültürel zenginliklerle övünç kaynağı olduğunu, Kütahya'da olmaktan da son derece memnun olduğunu bildirdi.

YAPI VE DEPREM ANALİZ LABARATUVARINI AÇTI

Kütahya Valiliği ziyaretinin ardından Dumlupınar Üniversitesine geçen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, burada üniversite bünyesinde hazırlanıp yapımı tamamlanan Yapı Deprem Araştırma Laboratuvarı'nın açılışını yaptı. Açılışta konuşan Arınç, Türkiye'nin büyük ölçüde deprem riski taşıyan bir ülke olduğunu, pek çok bölgenin de deprem riski ile karşı karşıya olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: "Depremi önceden bilmek mümkün olmayabilir. Ama önceden tedbirini almak, yapı-bina olarak hazırlık yapmak depremde meydana gelecek hasarın büyük ölçüde önlenebilmesi mümkündür. Üniversitemizin bu alanda yaptığı bu çalışmayı bu anlamda çok önemsiyorum."

"ÖĞRETİM GÖREVLİLİĞİNİ CAZİP HALE GETİRECEĞİZ"

Üniversitelerin her geçen gün arttığını ve niteliğin önemli olduğuna işaret eden Arınç, öğretim görevlilerinin sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Öğretim görevliliğini, öğretim üyeliğini ve araştırma görevliliğini cazip hale getirilmesi gerektiğini işaret eden Arınç; ?Öğretim görevlilerinin özlük hakları, sosyal hakları, maaşlarını onları bir öğretim görevlisi olmaya aday, bu işi severek yapan tüm arkadaşlarımızın bugünkü imkanlardan daha da ileride olması lazım. Bunun bir eksiklik olduğunu biliyor ve takip ediyoruz. Özellikle öğretim elemanlarımızın maaş, özlük hakları ve sosyal imkânları hakkında gelişmeler yaşanacaktır. Maliye Bakanı olsaydım belki daha rahat rakam verirdim ama şimdilik bu kadarını söyleyeyim. İşin üstündeyiz, buna hakkınız var. Bu hakkınızı da zaman zaman çok güzel bir şekilde ifade ediyorsunuz. Bunu göz ardı edemeyiz? ifadesini kullandı.

"ÜNİVERSİTELERİN OLDUĞU YERDE BİLGİ, KALKINMA VE REFAH VAR"

2012 - 2013 öğretim yılı açılışı programı için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde (İİBF) düzenlenen törende konuşan Başbakan Yardımcısı Arınç, Dumlupınar Üniversitesini mimari olarak çok beğendiğini, 20 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en gözde üniversiteleri arasında yer aldığını ifade ederek şunları söyledi: "Kütahya, tarihi itibariyle çok önemli illerimizden birisi. Anadolu'da bulunan birçok özelliği bir arada bulabileceğimiz örnek bir ilimiz. Bu ilimizde 1992 yılında bir üniversite kuruldu ve bu üniversite bugün 40 binden fazla öğrenci kapasitesine ulaşmış durumda. Bugün Türkiye'de 170'i aşkın üniversite var. Bunun 103'ü devlet geri kalanı ise vakıf ve özel üniversitelerden oluşuyor. Artık Türkiye'de her ilimizde bir devlet üniversitesi var. Üniversitelerin olduğu yerde bilgi var, kalkınma var, refah var. Üniversitelerin sahip olduğu imkanlarıyla o ilin kalkınmasında ve gelişmesinde büyük katkısı var. Bir ülkenin kalkınması için iki önemli unsura ihtiyaç var. Birisi bilgi ve hikmet dediğimiz şey, Çin'de bile olsa gidip arayıp sormak ve bulmak zorunda olduğumuz şey. İkincisi de gençlik. İkisini birbiriyle birleştirirsek pek çok sorunları ve zorlukları aşabiliriz.?

"HARÇLARI KALDIRARAK ÖĞRENCİ VE AİLELERİN BÜTÇELERİNE KATKI SAĞLADIK"

Üniversitelerde harçların, katkı paylarının kaldırıldığını anımsatan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ?Alınan son kararla kaldırılan harçların, katkı payları özellikle birinci öğretim ve açık öğretimler için geçerli oldu. Yaklaşık 3 buçuk milyon öğrenci için geçerli olan bu karar Bakanlar Kuruluna yetki verildiği için kaldırdık" dedi.

Arınç, alınan bu kararın Osmanlı döneminden beri en radikal karar olduğuna işaret ederek açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Sadece ikinci öğretime devam eden 500 bin civarındaki öğrenci için öğrenim ücreti söz konusu olduğu için, bu bir yasal düzenlemeyi gerektiriyor, şimdilik uygun görülmedi. 3 buçuk milyon öğrencimizin yaklaşık 1 katrilyon tutan harçlarını kaldırdık. Öğrencilerimizin ve ailelerinin bütçelerine bir katkı yapmak istedik. Bu Osmanlı döneminden bu yana alınan en radikal karardır. Bu harçlarla üniversitelerin ihtiyacı karşılanıyordu. Şimdi üniversiteler bu haktan mahrum oldukları için hükümet olarak bu ihtiyaçları bütçeden karşılamak gibi bir mükellefiyetimiz oldu. Olsun, her şeyi göze alıyoruz. Öğrencilerimizin her zaman şikayet ettikleri bu harçlardan muaf oldukları için bunu memnuniyetle karşıladıklarını biliyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber