Asgari ücret ısrarı, işletmelerin eleman bulmasını zorlaştırıyor

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Trakya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özber Çetin, asgari ücret maaş ısrarının işletmelerin çalışan bulmada zorluk yaşamasına neden olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çetin, "Çerkezköy'de 2 firma var hiç eleman sorunu yok, istediği an eleman bulabiliyor. Ama ben size 100 tane de firma sayarım. Bu 100 firma eleman bulmada sorun yaşıyor. İşletmelerde ciddi asgari ücret yoğunluğu var. Bu ücret skalası ile bu geçim şartlarında çalışanım geçinebilir mi, buna bakılmıyor. 50, 100 lira için çalıştığı yeri değiştirenler var." dedi.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, PERYÖN 6. İnsan Yönetimi Kongresi öncesinde basını bilgilendirme toplantısında görüşlerini paylaşan (PERYÖN) Trakya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özber Çetin, ?'Biz işletmelerimizde meslek lisesi mezunu, kalifiye makine operatörlüğü yapacak, tekstil terbiye işinden anlayan kişi bulamıyoruz. Ama ilkokul mezunu çalışan ve çalışacak insan sayısı çok fazla. İşsizlikten ziyade, 'gizli işsizlik' sorunu var. İşçi çalışıyor, çalıştığı işinden memnun değil, işini değiştirmek istiyor. 50 veya 100 TL gibi bir rakama sizi bırakıp bir başka işyerine gidebiliyor. Bugün bizim üyelerimizden 3 bin çalışanı olan bir firma, yarın 300 kişiyi istihdam edecek kapasitede ama 3oo kişi bulamıyor.'' dedi.

İŞKUR'un daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini belirten Çetin, ?'İnsanlarımız İŞKUR'u tanımıyor. İŞKUR son yaptığı atılımlarla çok ciddi çalışıyor. Biraz daha kendini tanıtması gerekiyor. İnsanlarımız gidip İŞKUR'a müracaat etmiyor. Yani İŞKUR kanalıyla insanlar işe yerleştirilmiyor. Kişi gidip İŞKUR'a kayıt olacağına kendi başına iş aramaya başlıyor. Çünkü İŞKUR'a güvenmiyor, İŞKUR'un kendi problemini çözeceğine inanmıyor. Biz, bize gelen elemanları önce 'git İŞKUR'a kaydol ondan sonra bize gel' diyoruz. Biz İŞKUR kanalıyla insanları işe almaya çalışıyoruz.'' dedi.

Çetin, Firmaların eleman tutmada kendilerini sorgulamadığını da belirterek ''Çerkezköy'de 2 firma var hiç eleman sorunu yok, istediği an eleman bulabiliyor. Ama ben size 100 tane de firma sayarım. Bu 100 firma eleman sorunu yaşıyor. Niye, çünkü kendini sorgulamıyor. Ben neredeyim, çalışana ne kadar değer veriyorum. Bu ücret skalası ile bu geçim şartlarında geçinebilir mi, buna bakmıyor. O nedenle işletmelerin kendilerini sorgulaması gerekiyor. Çalışanına daha çok değer vermesi lazım. İşletmelerde ciddi anlamda asgari ücretle çalışma yoğunluğu var. Özellikle tekstil sektöründe. Bunların değişmesi gerekiyor. Bugün artık herkes akıllı, çalışan size gelip maaş bordrosunu puantajını hesaplayabiliyor. İnsanlarımız çok bilgili, işletmede kreş var mı, ikramiyesi var mı, yakacak yardımı var mı, bayram parası ödüyor mu, yemeği servisi, kaliteli mi. Yani bu ne demek oluyor. Artık her şey para değil. Parayla da insanları belirli bir yere kadar çalıştırabiliyorsunuz. Belli bir yerden sonra o çalışanı işletmede tutamıyorsunuz.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber