Sağlıkta bütçeyi ilaç masrafı vuruyor

Haber Giriş : 25 Eylül 2005 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bolu'da düzenlenen "Sağlık Sektöründe Etkin Kaynak Kullanımı ve İlaç Örneği" konulu seminerin açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'de sağlık sektörüne ayrılan kaynakların büyük bölümünün tedavi edici hizmetlere gittiğini, koruyucu sağlık hizmetlerine ise çok az pay ayrıldığını söyledi. Bakan Başesgioğlu, "Bu kurgunun değişmesi lazım. Kişileri hasta olmadan sağlıklı tutabilmek sağlık sisteminin becerisidir. Yoksa insanlar hasta olduktan sonra onun hem kişisel olarak sağlığına kavuşması, hem de geri ödeme kurumlarına maliyeti çok fazladır" dedi.

Türkiye'de ilaç harcamalarının, toplam sağlık harcamalarının içinde yüzde 50'yi bulan payının çok fazla olduğunu da anlatan Başesgioğlu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ilaç harcamalarının yüzde 60'lara vardığını, serbest eczane sistemine geçildikten sonra SSK'da da oranın arttığını söyledi.

Sağlığa 11 milyar dolar harcandı
Bakan Başesgioğlu, Türkiye'nin sağlık alanına gayri safi milli hasılasının yüzde 6.6'sı civarında bir meblağ ayırdığına dikkat çekerek, ?Bunun da parasal değeri 11 milyar doları geçen bir rakamdır. Kişi başı sağlık harcaması rakamlarına bakıldığında bu rakamın Avrupa ülkeleri içinde düşük olduğu, ama totalde bakıldığında bizim gibi emsal ülkeler karşısında az olmadığı görülmektedir? dedi.

refererans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber