Suriyeli sığınmacıların ?Kızılay Kart'ı oldu, gıdayı sanal parayla alacaklar

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı(WFP)'nın, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde Türk Kızılayı ile başlattığı, Türkiye'de uluslararası koruma altında bulunan Suriyeliye gıda yardımını öngören ?Kızılay Kart' uygulaması Kilis'teki konteyner kentte başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2012 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uygulama kapsamında konteyner kentte kalan 13 bin sığınmacıya 80 lira para yüklemesi yapılmış kartlar dağıtıldı.

Kızılay Kart, konteyner kentte düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Burada konuşan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, kartların 13 bin ailenin reisine verileceğini söyledi. Kartlara kişi başı 80 lira sanal para yüklemesinin yapılacağını kaydeden Tapsız, bununla da gıda ihtiyaçlarının karşılanacağını belirtti. 2011 yılının Nisan ayından bu yana AFAD koordinesinde bu hizmeti verdiklerini hatırlatan Tapsız, "Her bir aile reisine birer çipli kart düzenlenmiş ve bu kartlara kişi başı 80 lira yüklenmişti. Bu miktarla, konteyner kentte bulunan 3 süpermarketten her türlü alışverişlerini bugüne kadar yapıyorlardı. Ama bugünden sonra bunu WFP üstlenmiş oluyor. Aynı şekilde buradaki geçici koruma altında bulunan Suriyelilere bu kartlar dağıtılacak ve sadece gıda alımında bu kartları kullanabilecek. Ama biz de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bu verdiğimiz miktarları kesin olmamakla beraber 20 liraya düşüreceğiz. Vereceğimiz yardımla da temizlik ve hijyen maddelerini almalarına imkan sağlayacağız. Dolayısıyla toplam olarak kişi başına aylık 100 liralık bir katkı sağlanmış olacak." dedi.

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da Türkiye'ye gelen çok sayıda sığınmacılarla ilgili ilk başlarda faturanın bu kadar çok olmadığını, ancak gidecek bütçede yük oluşmaya başladığının altını çizerek, ulusal ve uluslar arası yardım kuruluşlarına çağrı yapılması ihtiyacının doğduğunu kaydetti. Dalmaz, WFP'nin de bu noktada yönelişini doğru bulduğunu ve gönülden teşekkür ettiğini belirtti.

WFP Orta Doğu Genel Müdürü Daly Belgasmi de Türk hükümeti ve halkının liderliğindeki operasyonda bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirip, "İçinde bulunduğumuz durum alarm verici. Birçok insan Suriye'de yerinden edilmiş durumda. Sayınına günlük arttığını görüyoruz. İnsanlar gerçekten savunması z bir durumda yaşıyorlar. Kendi eşyalarını evlerini bırakıp geldiler. Bizim yardımımıza ve desteğimize ihtiyaçları var. Bu yüzden biz Türk Kızılayı ile bu önemli işbirliğini gerçekleştirdik." açıklamasında bulundu.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ise "AFAD'ın koordinatörlüğünde WFP ile yaptığımız bir anlaşma gereği, WFP Türkiye'de bulunan Suriyeli misafirlerimizin gıda ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yardım yapmaya karar vermiştir. Bu yardımın Türk Kızılayı'nın sahibi olduğu ?Kızılay Kart' vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amaçlanmıştır." ifadelerini kullandı.

"BU MARKET NEWYORK'TAKİ MARKETLER GİBİ"

Konuşmaların ardından, protokol heyeti Suriyelilere ?Kızılay Kart'ı birlikte dağıttı. Heyet ardından da konteynır kentteki alışveriş merkezine giderek kartı test etti. Buradan çıkışta gördüklerinden çok memnun kaldığını belirten WFP Orta Doğu Genel Müdürü Daly Belgasmi, Suriyelilerin de kendisine gıda konusundaki kifayeti belirttiğini anlatarak, kart sisteminin iyi çalıştığına değindi. Belgasmi, "Bu dünyanın herhangi bir yerindeki market gibi. Newyork, Paris, İstanbul gibi" ifadelerini kullandı. ?Kızılay Kart'a kavuşan Suriyeli sığınmacılar da uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sahhar Karaali isimli Suriyeli karttan güzel bir şekilde faydalandıklarını, çocuklar ve büyükler için yetip arttığını belirtti. Faruk Muhammed ise genel ihtiyaçların karşılandığına dikkat çekerek, "Uygulamadan çok memnunuz. Allah razı olsun." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber