Erozyonla mücadelede yıl sonu hedefi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, erozyon kontrol çalışmalarında 2011 yılında ulaşılan 65 bin hektarlık ülke tarihi rekorunun 2012'de 70 bin hektarla kırılacağını bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon hektar alanda erozyon kontrol çalışması gerçekleştirildiğini, bunun yüzde 50'sinin 2003-2011 yılları arasında yürütüldüğünü belirtti.

Geçen yıl, 65 bin hektar alanda erozyon kontrol çalışması yapılarak, ülke tarihinin en yüksek rakamına ulaşıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, bu yılın sonunda 70 bin hektar ile bu rekorun da kırılacağına dikkati çekti.

Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin neticesinde gerçekleşen mevsimlik ve yıllık yağış toplamlarında nispi değişkenlik ve artışların görüleceğini vurgulayan Eroğlu, tedbirler alındığını ve erozyon kontrol çalışmaları yapıldığını ifade etti.

Eroğlu, bu çalışmalarla yüzey akışlarının yavaşladığını, akışa geçen yağışın alt havzaya daha geç ulaştığını ve aynı zamanda toprak erozyonunu da önlediğine işaret etti.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin mera bakımından çok zengin bir alan olduğunu belirten Eroğlu, vasfı bozulmuş, erozyona maruz mera alanlarının ani yağışlar neticesinde yüzey akışlarını yavaşlatamadığını, bunun neticesinde havzanın alt kısımlarında bulunan yerleşim yerlerinin sel ve taşkınlara maruz kaldığını, aynı zamanda meraların da zarar gördüğünü bildirdi.

Eroğlu, sel ve taşkınları önlemek için dere ıslahlarının yanı sıra mera vasfını değiştirmeden azami yağışlar dikkate alınarak yamaçlarda 10-20 metre aralıklarla, 150 santimetre genişliğinde teraslama yaptıklarına işaret ederek, şiddetli yağışların, bu teraslarda tutularak sel zararlarının önemli derecede azaltıldığını belirtti.

Teraslama yapılan mera alanlarının 2 yıl korunduktan sonra tekrar otlatmaya açıldığını ve bu alanlardaki ot veriminin çok yüksek olduğunun görüldüğünü aktaran Eroğlu, böylece hayvancılığa da katkı sağlandığını ifade etti.

-Ağrı, Iğdır ve Van'da yoğun çalışma-

Mera bakımından zengin olan ve geçmişte yaşanan taşkınlar neticesinde can ve mal kayıplarının yaşandığı Ağrı, Iğdır ve Van'da çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

''Özellikle sonbaharın gelmesiyle fidan dikme çalışmalarını hızlandırmış bulunmaktayız. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde su taşıyan derelerin üst havzalarında, 20 bin dekar alanda ağaçlandırma ve teraslama çalışmaları bitme safhasına gelmiştir. Sonbaharda dikilecek 500 bin adet fidanla çalışmalar tamamlanacaktır. Bu proje için yaklaşık 2 milyon lira harcanmıştır. Iğdır'da 15 bin, Van'da da 10 bin 800 dekar alanda erozyon kontrolü ve teraslama çalışmaları yapılmaktadır.''

Eroğlu, sel ve taşkınlarla mücadele için DSİ'nin dere ıslahlarıyla taşkın koruma tesisi yaptığını, bu şekilde son 9 yılda 640 derenin ıslah edildiği bilgisini verdi.

Buna paralel olarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından üst havzalarda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve teraslama çalışmaları yapıldığını kaydeden Eroğlu, sel ve taşkınlarla mücadele faaliyetlerinin artan hızla devam edeceğini bildirdi.

Muhabir: Duygu Can

Yayıncı: Tolga Özgenç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber