Kadın çiftçiler, tarımsal üretimde büyük rol oynuyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, hem dünyada hem de Türkiye'de kadın çiftçilerin tarımsal üretim ve beslenmede büyük rol oynadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü sebebiyle açıklama yapan Kadir Güven, dünya tarım iş gücünün yüzde 40'ını Türkiye'de ise yüzde 75'ini kadınların oluşturduğuna dikkat çekti. İl Müdürü Güven, küçük işletmelerdeki aile tarımında erkek çiftçilerin en büyük destekçilerin de kadınlar olduğunu söyledi.

Kadınların, kırsalda üretim sürecinin her aşamasında bulunmalarına karşın, elde edilen kazanımdan yeterince pay alamadıklarına dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, ?Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretim ve beslenmede kadınların rolü büyüktür. Kadınlar tarlada çalışmasının yanı sıra annelik görevlerini yerine getirmekte, geleneksel ev işleri ve günlük yaşam faaliyetleri yapmakta ve özellikle ailenin beslenmesinde etkin olmaktadır. Kırsaldaki kadının bu kadar çok rolü, gerek çalışma gerekse yaşam koşullarını da zorlaştırmaktadır. Kadınların, kırsalda üretim sürecinin her aşamasında bulunmalarına karşın, elde edilen kazanımdan yeterince pay alamadıkları bilinmektedir. Bu şekilde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz kalmaktadırlar. Bununla birlikte kırsalda kadının emeği milli gelire ve istatistiki verilere dahil edilmemektedir.? dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kadınlara verdiği eğitim ve faaliyetlerin kadın emeğine verdiği önemi gösterdiğini vurgulayan İl Müdürü Güven, ?Bakanlığımız bünyesinde düzenlenen kadın çiftçiler yarışıyor bilgi ve proje yarışması, kırsaldaki kadınlarımızın yüksek özgüvenlerinin göstergesi olmuştur. 2012 yılı içinde Kastamonu, Çanakkale ve Diyarbakır'da kırsaldaki çiftçi kadınlarımıza yönelik etkinliklere ilimizden katılım sağlanmıştır. Ayrıca kadınlarımızın köylerdeki projelerine maddi ve teknik destek sağlanmaktadır. Tarımsal ve sosyolojik konulardaki eğitimlerle sosyokültürel seviyelerinin yükselmesine, ev ekonomisi konularındaki eğitimlerimizle aile içindeki rollerine katkıda bulunulmaktadır. Bununla birlikte Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Bakanlığımız arasındaki protokol çerçevesinde gerçekleştirilmiş 19 eğitimde yaklaşık 400 kadın çiftçiye bulundukları yerde eğitimler verilmiştir. Tarım ve gıda fuarlarına da kadın çiftçilerimizin katılabileceği organizasyonlar yapılmaktadır.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber