Davalar internetten takip edilebilecek

Haber Giriş : 28 Eylül 2005 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın yargıyı hızlandırmak için yıllardır sürdürdüğü Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) meyvelerini vermeye başladı.

Vatandaş, adliyeye gitmeden hakkında açılan davanın durumunu internetten öğrenebilecek. Adliyelerdeki iş yükünü azaltıp vatandaşın dava bilgilerine kolay ulaşmasını sağlayan sistem, ?vatandas.adalet.gov.tr' adresinden hizmet veriyor. Şu anda İstanbul, Ankara, Aydın, Trabzon ve Yozgat'taki mahkemelerde uygulanan sistem avukatlar tarafından olumlu bulunuyor.

?Vatandaş Bilgi Sistemi' aracılığıyla idari mahkemeler ve icra dairelerinde dosyaların bulundukları aşamalar hakkında bilgi alınıp, duruşma günleri öğrenilebiliyor. Davalarının hangi aşamada olduğunu görmek isteyenler ?vatandas.adalet.gov.tr? sitesine girerek kimlik numarası aracılığıyla sorgulama yapabiliyor. Siteye girenlere güvenlik amacıyla, TC kimlik numarası soruluyor. Kişi, sorgulamada davanın yeni açıldığı, duruşma günü, Yargıtay'da olduğu şeklinde bilgilerin yanı sıra davanın tarafları, mahkeme, dosya numarası, açılış tarihi gibi bilgilere ulaşabiliyor. Sistem, adli ve icrayla ilgili davalarda İstanbul, Ankara, Aydın ve Yozgat'ta; idari davalarda ise Ankara ve Trabzon'da uygulanıyor.

Avukat Kemal Vuraldoğan, vatandaşın mahkemeye gitmeden, telefon açmadan, bilgisayarın başında davanın açılıp açılmadığını öğrenmesinin büyük kolaylık olduğunu söylüyor. Yargının asli görevinin internetten bilgiyi vermek olmadığını, ancak yüzlerce insanın telefonla ya da mahkemelerde vaktini harcadığını ifade ediyor. Vuraldoğan, ?Taşradaki arkadaşlarımızın Ankara'ya olan bağımlılığı azalır. Diğer illere gitmeden adliyelerde sorgu yapılabilmesi için imkan tanınıyor. Önce dosyadaki dava bilgilerine, bilirkişi raporu, dilekçeler ile müzekkere cevaplarına internetten ulaşabiliyoruz.? diye konuşuyor.

UYAP'la iş akışları hızlandı

Projenin pilot olarak uygulandığı mahkemelerde görevli yargı mensupları iş akışında sağlanan hız ve kolaylık nedeniyle sistemden memnun. Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İbrahim Ekdemir, günde 70 dosya ile çıktığı duruşmada 21 dosyanın gerekçeli kararı ile birlikte tüm işlemlerini 2 saat içinde bitirebildiğini, kalemde eskiden 2 saat süren infaz işlemlerinin ise UYAP sayesinde 15 dakikaya indiğini anlatıyor. Nevşehir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Ali Akın, iş yükünün azaldığını söylüyor. UYAP'ın, yargı çalışanlarına büyük kolaylıklar getirdiğini anlatan Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir de ?Duruşmayı ekranımızdan takip etmek, bizlere büyük kolaylıklar sağlıyor..? şeklinde konuşuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber