Prof. Dr. Kavak: Jeolojik haritalar aktif fayların tespitinde değerli bir belge

Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, jeolojik haritaların, depreme neden olabilecek aktif fay zonlarının ortaya çıkarılmasında kullanılabilecek en değerli belgelerden birisi olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Üniversitesi Jeolojİ Mühendisliği Bölümü tarafından Jeolojik Harita Günü nedeniyle jeolojik haritalamanın farkındalığını artırmak ve toplum için yaşamsal önemini vurgulamak amacıyla bir program düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi, Mavi Salon'da düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, "Bilindiği gibi ülkemiz başta deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerden yoğun olarak etkilenen aktif bir kuşak üzerinde yer almaktadır. Depreme neden olabilecek aktif fay zonlarının ortaya çıkarılmasında jeolojik haritalar kullanılabilecek en değerli belgelerden birisini oluşturur. Bunun yanında doğal kaynaklarımızın önemli bir bölümünü oluşturan maden yatakları, kömür ve kırmataş (agrega) kaynaklarının ortaya çıkarılması açısından da bir hayli zengin potansiyele sahip olmamız da bilinen diğer bir gerçektir. Yine bu kaynakların bulunmasında jeolojik haritalar sıklıkla kullanılır. Arazide birebir olarak gerçekleştirilecek sağlıklı ve ayrıntılı bir jeolojik haritalamanın, başta birbirinden bağımsız olarak düşünülebilecek bu iki konu olmak üzere birbirinden çok farklı çalışmalarda sağlıklı bir altlık oluşturacağı şüphesizdir.? şeklinde konuştu.

Kavak, şöyle devam etti: "Ülkemizi doğrudan ilgilendiren bu konulara ek olarak yer altı sularının, ekosistem ve doğal ortamların (habitat) bulunması ve korunmasında, karstik yapıların ve mağaraların ortaya çıkarılmasında, deprem, sel, heyelan ve kontrol edilemeyen yangınlar gibi afetlerin sonrasında ortaya çıkan zararların belirlenmesinde, ulaşım güzergâhlarının ve mühendislik yapılarının sağlıklı bir şekilde yapılmasında jeolojik haritalama etkin olarak kullanılmaktadır. En güvenilir jeolojik haritalama kaynakları olan üniversitelerdeki jeoloji mühendisliği bölümleri Türkiye'de bu çalışmaları sürükleyen kurumların başında gelmektedir."

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNEMLİ BİR REFERANS

Prof. Dr. Kavak, "Özellikle ülke gündeminde bulunan 'kentsel dönüşüm' alanında yapılacak çalışmalarda da başvurulması gereken önemli bir referans olan jeolojik haritalamayı bu yıldan başlamak üzere her yıl Ekim ayının bu son günlerinde toplum için önemini vurgulamak amacıyla anmaya çalışacağız." dedi.

Programa Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Yrd. Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Yrd. Doç. Dr. Levent Mesci ve bölüm öğrencileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber