İşte TSK'nın yeni modası

Haber Giriş : 29 Eylül 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK Silahlı Kuvvetleri 82 yıl sonra üniformalarında köklü değişikliğe gidiyor. Ünlü modacı Arzu Kaprol'un çizimlerini beğenen Genelkurmay Başkanı Org. Özkök, kıyafetleri onayladı.

Genelkurmay, personelin sık sık şikâyeti üzerine şapkadan pantolona; gömlekten parkaya, iç çamaşırına kadar üniformalarını baştan sona değiştirme kararı aldı. Cumhuriyet'in ilanından bu yana ufak bir iki değişiklik dışında aynı kalan arazi ve resmi üniformalar, elden geçiriliyor. Askerler bu sefer alışılmışın dışına çıkarak tüm tasarımları dünyaca ünlü Türk modacısı Arzu Kaprol'a emanet etti.

7 aydır proje üzerinde çalışan Kaprol'un çizimlerini çok beğenen Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, kuvvet komutanlarıyla yaptığı toplantıda kıyafetleri onayladı. Kış ayıyla birlikte bazı birliklerde kadın, erkek subay ve astsubaylar ile erat tarafından denenecek üniformalara ihtiyaçlar doğrultusunda son şekli verilecek.

Neler değişti?

Üniformalardaki en belirgin değişiklik, kumaş yapısı ile renklerinde yapıldı. Halen kullanılan haki üniformaların rengi 2 ton açılarak NATO üniformalarına yakın bir renge kavuştu. NATO'ya da üniforma veren Türk firması Burçe Tekstil tarafından 3X Dray adı verilen teknoloji ile geliştirilen ve yüzde 85'i pamuk, yüzde 15'i polyester olan akıllı kumaşların en önemli özellikleri, yazın teri dışarıya atması, kışın da soğuktan koruyarak vücut ısısını 20 derecede sabit tutması. Bu aşamada devreye giren TÜBİTAK ise Türkiye'nin 7 bölgesinin uzaydan fotoğraflarını çekerek araziye en uygun kıyafeti belirledi. Toplam 3 milyon adet dikilmesi planlanan üniformalar ile TSK mevsimlere göre farklı ve çabuk eskiyen üniforma diktirme masrafından kurtulacak. Ceketler tek bir düğmenin iliklenmesi ile yağmura karşı tam koruma sağlar hale geçecek.

Amerikan bezi kalmayacak

TSK'nın bu yeni üniforma projesiyle yıllardır kullandığı Amerikan bezinden vazgeçeceği ifade ediliyor. Pantolonlarda körüklü cepler dururken, ön tarafına da normal bir cep konuldu. Yeni üniformaların şapkaları da değişti. Beyzbol şapkasına benzer olarak tasarlanan yeni şapkaların ön tarafı, daha geniş görüş sağlaması için kalkık yapıldı. Yazlık şapkalarda ise arka tarafı file olarak tasarlandı.

Önce Kara Kuvvetleri'ne

TSK personelinin tatbikatlarda ve kışlalarda kullandığı arazi kıyafetleri öncelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda uygulanacak. Pilot bölge seçilen birliklerdeki kadın ve erkek personel bu kıyafetlerden giyecek. Üniformalarda değişiklik yapılması ancak personelin görüşlerine göre gündeme gelecek. Deneme aşamasından sonra ise yaklaşık 300 bin subay, astsubay ve erin giyeceği kıyafetler TSK'nın İstanbul Kartal, Sivas, Ankara'daki dikimevlerinde hazırlanacak. TSK'da daha sonra ise bir numara olarak adlandırılan ve resepsiyonlarla törenlerde giyilen takımlar elden geçirilecek.

Mavi kamuflaj kalkıyor

Yeni üniformalar daha sonra Deniz, Hava komutanlıklarıyla Jandarma Genel Komutanlığı'nda yaygınlaştırılacak. Hava Kuvvetleri'nde halen giyilen mavi kamuflajlı arazi kıyafetleri de kaldırılarak yerine Kara Kuvvetleri'nin kullandığı kamuflajlar getiriliyor. Böylece arazi kıyafetlerinde de tüm orduda tek tip sistem yakalanacak.

Firmalar yarıştı

TSK, birçok konuda yaptığı gibi akıllı kumaşta da tercihini yerli firmalardan kullanacak. TSK'nın toplam talebinin 3 milyon adet olması ve seneye kullanılmasının planlanması üzerine birçok küçük firma, açılacak dikim ihalesine yetişmek için şimdiden güçlerini birleştirdi. Türkiye'de halen esas olarak Burçe Tekstil, Yeşim Tekstil ve Tepaş Tekstil firmaları akıllı kumaş üretebiliyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber