Eski büyükelçiye estetik cezası

Haber Giriş : 29 Eylül 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin eski Brezilya Büyükelçisi Doğan Alpan, dolandırıcılık, memura yalan beyanda bulunmak ve görevi kötüye kullanmak suçlarından Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce bir yıl 11 ay 10 gün hapis ve 13 bin 546 YTL para cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, Alpan'ın cezasını ?ileri derecede kanser hastası' olduğu gerekçesiyle erteledi.

TÜRKİYE'nin eski Brezilya Büyükelçisi Doğan Alpan hakkındaki iddialar ilk kez 2001 yılında gündeme gelmiş, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı'nca hakkında dolandırıcılık, memura yalan beyanda bulunmak ve görevi kötüye kullanmak suçlarından kamu davası açılmıştı. Yargıtay 6. Ceza Dairesi Alpan'ı beraat ettirmiş, ancak bu karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca bozulmuştu. Yargıtay 6. Ceza Dairesi daha sonra görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

8. Ağır Ceza Mahkemesi de Alpan'ı bir yıl 11 ay 10 gün hapis ve 13 bin 546 YTL para cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme, ileri derecede kanser hastası olduğunu sağlık raporlarıyla kanıtlayan sanık Doğan Alpan'ın cezasının ertelenmesine karar verdi.

DEVLETTEN ESTETİK

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Vahdet Polatkan, esas hakkındaki görüşünde Alpan hakkındaki suçlamaları şöyle sıralamıştı:

Sanığın eşi başkentin dışında uzak bir kente gitmiş ve bir estetik cerrahi kliniğinde eşinin yüzünü gerdirme, bel ve kalçadan yağ aldırma gibi estetik amaçlı müdahaleler yaptırmıştır. Bu operasyonların bedelini devletin ödemediğini bilen sanık ve eşi, anılan merkezden antetli boş kağıtlar almışlar, bu belgeleri doldurmuşlar ve merkezin estetik merkez olduğunu gösteren bölümleri kapatarak fotokopi çektirmişlerdir. Sanık da bunları onaylayarak devleti dolandırmıştır.

Büyükelçilikte aşçı, bahçıvan, şoför ve bekçi gibi kadrolar için sözleşmeli olarak istihdam edilen personeller için sözleşmelerinde devletin belirlediği yüksek ücretler ödenmiş gösterildiği halde, bunların ancak yarısı kadar ücreti hak sahiplerine ödeyen sanık, aradaki farkı keyfi işlere harcamış ve mal edinmiştir.

Yerel bir gazetede magazin haberleri yazan Gilberto Amaral adlı kişiye eşinin ve kendisinin fotoğraflarına yer vermesi karşılığında elçilik adına alınan gümrüksüz içkileri sağlamıştır. Bu şahsın gazetesinde sanık ve eşinin haber ve resimlerine yer verdiği anlaşılmış, karşılık olarak da içki gerektiğinde bir telefonla bunu temin ettiği görülmüştür. Bu ilişkilerin, temsil edilen devlete yani devletimize saygınlık kazandırmayacağı kanaatine varılmıştır.

Seyahatlerinde bilet giderlerini usulsüz olarak ve defalarca devlete ödetmiştir. Çalıştığı süre içinde yaptığı iç ve dış gezilerde ?biletleri kaybettim, bilet koçanlarını havaalanı görevlileri aldı' gibi beyanlarda sık sık bulunduğu, bunu bir yöntem olarak benimsediği görülmüştür.

Komplo kurbanı oldum

Karar duruşmasında kendini savunan Doğan Alpan, her şeyin bir komplodan ibaret olduğunu ileri sürdü. Alpan, şunları söyledi: ?Suçsuz olduğuma inanıyorum. Bu olay bazı bakanlık çalışanlarının benim hakkımda hazırladıkları Brezilya'dan ayrılmamdan sonra ortaya konan bir komplodur. Ben 15 senedir lösemi hastasıyım bu davanın verdiği rahatsızlıktan dolayı birinci derecede başlayan hastalığım dördüncü dereceye ulaştı. Beraatimi istiyorum.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber