Büyükşehire bağlı köylerde belediye vergi harçları 5 yıl alınmayacak

AK Parti Manisa İl Başkanı Murat Baybatur, yeni büyükşehir olacak 13 ilin sınırları içerisindeki köylerde, belediye vergi harçlarının 5 yıl süreyle alınmayacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baybabur, su ücretinin de 5 yıl süreyle en düşük tarifenin dörtte birini geçmeyeceğini bildirdi.

Saruhan Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Baybatur, Büyükşehir Kanunu ile ilgili Meclis'e teklif verildiğini, bu konuda çalışmaların hızla devam ettiğini ve büyük bir ihtimalle Kurban Bayramı'ndan sonra geçmesini bekledikleri söyledi. Büyükşehir olacak 13 ilin arasında Manisa'nın da bulunduğunu hatırlatan Baybatur, bunun olmanın neler getirip neler götürdüğü konusunda muhalefet partilerinin vatandaşları yanlış bilgilendirdiğini ileri sürdü. İnsanların, Manisa'nın büyükşehir olacağından korkmamasını ve korkutmaya çalışan kişilere inanmamasını isteyen Baybatur, temel amacın Türkiye'de demokrasiyi gerek ülke gerek yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde daha iyiyi ve verimliliği sağlamak olduğunu ifade etti.

Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Muğla, Hatay, Tekirdağ, Trabzon, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mardin, Malatya ve Van'ın büyükşehir olacağını aktaran Baybatur, ?Herhangi bir bölgeye dönük düzenleme yoktur. Büyükşehir yapılırken nüfus dikkate alınmıştır. Bu 13 yeni büyükşehirde, yeni ilçeler kurulacak. Büyükşehir yetki alanı, İstanbul ve Kocaeli gibi il sınırları olacak. Özel idareler, beldeler ve köyler kaldırılacak. Özel İdare işleri, büyükşehir belediyesine devredilecek. Beldeler ve köyler mahalleye dönüşecek. Büyükşehir olmayan 52 ilde, nüfusu 2 binden az olan beldeler de mahalleye dönüşecek.? dedi. Beldelerin hangi ilçenin mahallesi olacağına ilişkin sınırdaş olmak ve mesafe şartı getirildiğini belirten Baybatur, buralarda belediye personelinin hak kaybına uğramayacağını bildirdi.

Köylerin orman veya mera haklarının olduğu gibi korunacağını dile getiren Baybatur, "Köylerde belediye vergi ve harçları 5 yıl süreyle alınmayacak. Su ücreti, 5 yıl süreyle en düşük tarifenin dörtte birini geçmeyecek. Belediyeler, mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10'u kadar altyapı yatırımı yapacak. Mahalleye dönüşen köylerde yapılar için ruhsatlandırma kolaylığı getirilecek, geleneksel mimaride proje üretilecek ve köylülere ücretsiz verilecek. Köylerdeki evler, hayvancılık tesisleri, bakkal, fırın, kahvehane, lokanta gibi işyerlerine ruhsat verilecek. Köylerdeki yapı stoğu, ruhsatlı hale gelecek. Senelerdir köydeki evinin yıkılma korkusunu yaşayan vatandaşlarımız rahat uyuyacak. 29 büyükşehirde merkezi idare yatırımlarını koordine etmek, afetle mücadele ve başka bir sıkıntı yaşanmaması için valiye bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon merkezleri kuruluyor. Böylece özel idarelerin kaldırılmasıyla boşluk olmayacak.? diye konuştu.

Büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin arttırıldığını aktaran Baybatur, ?Bunlar arasında amatör sporlara destek olmak, sağlık tesisi ve mabetler açmak ve bakım yapmak, cami veya mabetlere ücretsiz su temin edebilmek, afet riski olan yerlerde önlem almak, internet gibi haberleşme altyapısı kurmak, oda ve meslek örgütleriyle ortak projeler yapmak bulunuyor. Büyükşehirlerin bütçe payları ciddi şekilde artıyor. Şu anda büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payı, yüzde 6'ya çıkarıldı. Asıl önemlisi, ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2,5 genel bütçe payı, yüzde 4,5'e çıkarıldı.? dedi.

Bu tasarıyla vatandaşların, kendi seçtiği belediye başkanından hesap sorabileceğini belirten Baybatur, ?Her konuda hükümeti veya valiyi sorumlu tutmayacaktır. Belde belediyelerinin bir kısmı personeli, geliri, imkanı olmayan, kâğıt üzerinde belediyedir. Hizmet götürememektedirler. Personel maaşını ödeyemeyen birçok belde belediyemiz var. Bu ülke üzerinde, ekonomi üzerinde, vatandaşın sırtında böyle bir külfete kimsenin hakkı yoktur. Köylerin mahalleye dönüşmesi, en isabetli hususlardan birisidir. Aslında köy muhtarlığı. zaten imkanı olan bir birim değildir. Bu şekilde kaybetmeyecek, tersine büyüyecektir. Ayrıca artık köydeki vatandaş da hizmetin hesabını sorabilecektir. Kaldı ki köylere yatırım için de kanuni mecburiyet getirilmiştir. Köylünün hakkı korunduğu gibi imar sorunu da çözülmüş olacaktır. Araziler, tarlalar arsa olacağı için köyler değer kazanacak, köylü zenginleşecektir.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber