Erdoğan: İleri demokrasiye evet, sınırsız demokrasiye hayır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'da terörle ilgili önemli mesajlar verdi. Elazığ Havaalanı yeni terminal binasının açılışında yaptığı konuşmasına, Bitlis ve Hakkari'deki şehitleri anıp rahmet dileyerek başlayan Erdoğan, ?Silahla, kanla hiçbir makul ve kabul edilebilir bir talep olmaz. Terör örgütü bunun farkında olduğu için çözüm çabalarımızı boşa çıkarmanın gayreti içinde.? dedi. Terör örgütüne destek veren ülkeleri de eleştiren Erdoğan, ?Terör örgütünün eylemlerine doğrudan veya dolaylı destek veren ülkeler de bu silahların bir gün kendilerine döneceğini unutmamalıdır. Terör örgütünü şımartan gafiller bizden bu gayrimeşruluğa müsamaha göstermemizi beklemesinler. Konu Türkiye olunca içeride de dışarıda da herkes sınırsız demokrasi ve sınırsız özgürlük aşkına tutuluyor. Yok öyle yağma. İleri demokrasiye evet, ama sınırsız demokrasiye hayır. Özgürlük sınırsız değildir. Özgürlük bir başkasının özgürlük sınırına kadardır.? diye vurguladı.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN VADETTİĞİ ÖLÜMDÜR, KANDIR, ÇİLEDİR"

Terör örgütünün son dönemde izlediği stratejilerin hepsinin boşa çıkarıldığını söyleyen Erdoğan, ?Ne halkımız bu örgütün provokasyonlarına gelmiş ne de kırsalda bir karış toprak üzerinde hakimiyet kurabilmişlerdir. Bunlar dezenformasyon, beyhude uğraştır, boş bir çabadır. Şiddetin, silahın devri kapanmıştır. Bu yollarla netice alınamadığı bugüne kadar görülmüştür bundan sonra da görülecektir.? ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin demokrasi ve özgürlükler konusunda 10 yıl, 30 yıl, 50 yıl öncesinin karanlık dönemlerini geride bıraktığını kaydeden Erdoğan, ?Şikayet edilen konular bir bir geride bırakıldı, sorunlar bir bir çözüm yoluna konuldu. Bunların amacı benim Kürt kardeşimin hakkını hukukunu savunmak değildir. Öyle olsaydı içinde yavrularımız varken okulları ateşe vermezler, çoluk çocuğun olduğu caddelerde bomba patlatmazlardı. Bunların vadettiği ölümdür, kandır bunalımdır, çiledir.? sözlerini kaydetti.

"IĞDIR'DA DEVLET MİLLET KAYANIŞMASINI GÖSTERDİLER"

Terör örgütünün Iğdır'da öğretmenleri kaçırdığını anlatan Başbakan Erdoğan, ?Kongrede de söylediğim gibi Kürt kardeşlerimin, halkımızın bizim yanımızda olması çağrısını yaptık. 6 öğretmen kaçırılırken halkımız karşılarına dikildi ve öğretmenlerimizi bunların elinden aldı. İşte devlet millet kaynaşması bu.? diye ekledi.

Konuşmasında PKK'ya destek veren ülkelere de sert çıkan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ?Terör örgütünün eylemlerine doğrudan veya dolaylı destek veren ülkeler de bu silahların bir gün kendilerine döneceğini unutmamalıdır. Terör örgütünü şımartan gafiller bizden bu gayrimeşruluğa müsamaha göstermemizi beklemesinler. Gitsinler, herhangi bir Avrupa ülkesinde o ülkenin toprak bütünlüğüne karşı bir eylem yapsınlar da görelim. O zaman kendilerini nasıl hemen ya cezaevinde ya sınır dışında buluyorlar görürüz. Ama konu Türkiye olunca içeride de dışarıda da herkes sınırsız demokrasi ve sınırsız özgürlük aşkına tutuluyor. Yok öyle yağma. İleri demokrasiye evet, ama sınırsız demokrasiye hayır. Özgürlük, sınırsız değildir. Özgürlük bir başkasının özgürlük sınırına kadardır. Bir başkasının özgürlük alanına kadardır, oraya tecavüz edince mütecaviz durumuna düşersiniz. Bu aynen bir başkasının arazisine girmek gibidir. Bunu yapmıyorsanız özgürlük alanına da müdahale edemezsiniz. Türkiye'nin toprak bütünlüğü hiçbir ülkeninkinden daha değersiz değildir. Benim vatandaşımın canı kanı hiçbir ülkenin vatandaşından daha değersiz değildir.?

Bu konuda tarih ve kültürümüzde çok daha büyük bir hassasiyet olduğunu ifade eden Erdoğan, ?Bizim tarihimizde kültürümüzde, farklı ve sırf öteki olduğu, inancı kökeni farklı olduğu için hiçbir kesimin dışlanması iması da yoktur. Biz bütün insanları eşrefi mahlukat olarak gören, yaratılmışların en şereflisi olarak kabul eden bir anlayışsa sahibiz. Böyle bir anlayışın ülkenin bir bölümündeki insanları ötekileştirmesi, farklı muameleye tabi tutması mümkün müdür? Geçmişte kamu hizmetleri konusunda görülmüş olan ihmaller, eksikler başka bir şey. Bu ihmaller belli bölgelere mahsus da değil. Kamu hizmetlerinin yetersizliği konusunda Balıkesir'in-Ankara'nın, Sivas'tan, Diyarbakır'dan Hakkari'den, Mardin'den bir farkı yoktur. Biz bu asırlık ihmalleri tedavi ettik, Türkiye'nin her yanındaki vatandaşa aynı standartları taşıyan, birbirine yakın hizmet verilmesini sağladık. Demokrasi ve özgürlük konusundaki kısıtlamalar Türkiye'nin neresinde yaşarsa yaşasın, statükonun belirlediği sınırların dışında kalan herkes için geçerliydi, aynı sıkıntıları çekiyorlardı.? diye konuştu.

"SİLAHLA KANLA HİÇBİR MAKUL TALEP OLMAZ"

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Silahla kanla hiçbir makul ve kabul edilebilir bir talep olmaz. Terör örgütü bunun farkında olduğu için çözüm çabalarımızı boşa çıkarmanın gayreti içinde. Neyle? Silahla. Biz anlatarak konuşuyoruz, onlar silahla konuşuyor. Biz sorunu demokrasi ve siyaset yoluyla çözmenin gayreti içerisindeyken onlar terör eylemlerini artırarak aslında gerçek gayelerini, arkalarındaki asıl efendilerini açığa çıkarıyorlar. Elindeki silahı öğretmenime, öğrencime, din görevlime, arabasıyla yolda gitmekte olan vatandaşıma, kardeşime yöneltmiş olan hiç kimse asla mazur gösterilemez. Elinde silahı olan karşısında sadece benim güvenlik güçlerimi bulur, bulacaktır. Ama demokrasi içinde siyasetin sağladığı imkanlar dahilinde bizimle konuşmak, görüşmek isteyenler, tabi teröristle kucaklaşanları kastetmiyorum, teröristle kucaklaşanlarla bizim konuşacak hiçbir şeyimiz yoktur. Biz demokratik ortamda her şeyi çok açık net konuştuk, konuşuyoruz. Asla kapımız o insanlara kapalı değildir. Yeter ki terörle irtibatını kessin, samimi olsun. Terör örgütünün Parlamento'daki uzantısı bir defa söz sahibi de yetki sahibi de değildir. Onlar sadece şu anda maşadırlar. Bugüne kadar bu konuda bir iyi niyet, bir irade görmedik, farklı tavra şahit olmadık. Tek derdimiz Türkiye'yi terör belasından bir an önce kurtarmak. Çünkü 2023 hedeflerimize doğru yürüyüşümüzü hızlandırmak istiyoruz. Bu şekilde Türkiye'yi geleceğe taşımanın mücadelesini veriyoruz. Ülkemizin ayağındaki terör prangasını sürüklemek değil ondan tümüyle kurtulmak istiyoruz.?

"BÖLGE HALKININ DİRENİŞ GÖSTERMESİYLE BİR DÖNEM SONA ERİYOR"

Terör örgütünün bölge vatandaşlarını belki kandırarak, ama çoğunu korkutarak varlığını sürdürmek istediğini vurgulayan Erdoğan, ?Hükümet olarak aldığımız tedbirler var, ama bölge halkının artık yeter demesi, direniş göstermesiyle bu dönem sona eriyor.? şeklinde konuştu. Erdoğan, bölge halkına şöyle seslendi: ?Ben bölgedeki vatandaşlarıma gelin geleceğimize hep beraber sahip çıkalım diyorum. Geri kalmışlık zincirini nasıl kırdıysak terör belasını birlikte defedelim, bu kan ve acı dolu dönemi geride bırakalım diyorum. Terör eylemleri sebebiyle daha fazla hak özgürlük sahibi olmuş, hayat kalitesi yükselmiş tek kişi bile gösteremezsiniz. Eğer bugün bütün teşviklere rağmen güneydoğu bölgesine yatırımcı gitmiyorsa sağda solda bunu aramanıza gerek yok. Bunun tek sebebi terördür. Güneydoğu'da eğer işsizlik diğer bölgelere göre daha fazlaysa bunun tek sebebi terör belasıdır. Terör belasını estirenler bundan rahatsız mı? Değil. Onlar çok memnunlar. Onlar buralarda yatırım yapılmasını bile istemiyorlar.? diye devam etti.

"EY KÜRT KARDEŞİM, TERÖRİSTE TAVRINI KOY VE ORALAR DA ABAD OLSUN"

Terör örgütünün Hakkari ve Şırnak'ta havaalanı inşaatlarına engel olmaya çalıştığını anlatan Erdoğan, ?Ey benim Kürt kardeşim, bu teröriste tavrını koy ve oralar da abad olsun diyorum. Bunlar seni insan yerine koymuyor. Ama biz seni yaratılanı severiz Yaratan'dan ötürü anlayışıyla seviyoruz.? dedi.

Terör örgütünün Yaratan'la zaten ilgisi olmadığını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: ?Bu teröristlerin yeri belli, bunlar Zerdüşt. İşte şimdi kendileri açıklıyor, Yezidilik'ten bahsediyorlar. Bak neler çıkıyor neler. Bu tür ayinleri yapıyorlar, onlardan öğreniyoruz. Biz Yezidi de olsa teröre bulaşmadığı sürece insana insan olduğu için yine değer veririz, ama bunların böyle bir derdi yok. Terörle kalkınma, gelişme aynı yerde olmaz. Terör ve terör örgütünden beslenerek kendilerine saltanat düzeni kuranları aradan çıkardığımızda geride çözülemeyecek hiçbir sorun kalmayacak. Aynı kararlılık ve tüm yolları kullanarak terörle mücadele sürecek.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber