Tarihi bina restore edildi, kafe oldu

Torbalı İlçesi'ndeki Torbalı Mahallesi'nde bulunan tarihi Sıtma Savaş Binası, restore edilerek İstasyon Cafe adı altında hizmete açıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harabe haldeyken restore edilen ve adeta yeniden hayata döndürülen bina, mahalle sakinlerini de memnun etti.

Binanın bu hale gelmesindeki en büyük paylardan biri de Torbalı Mahalle Muhtarı Hüseyin Kuran'a ait. Yaklaşık 3 yıl önce binanın restore edilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na dilekçe gönderen Kuran, restorasyonun başlamasını sağladı. 400 bin liraya restore edilen bina, Torbalı Mahallesi'nin simgeleri arasındaki yerini yeniden aldı.

VALİLİK, BELEDİYEYE 400 BİN LİRA GÖNDERDİ

Cumhuriyet dönemi öncesinde bölgede yaşayan Rum vatandaşlar tarafından inşa edilen bina, 10 yataklı hastane olarak kullanılıyordu. Bina daha sonra sırasıyla Sıtma Savaş Merkezi, Sağlık Grup Binası ve Verem Savaş Dispanseri olarak kullanıldı. 4 bin 500 metrekarelik bir alanda bulunan bina, daha sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün kullanımına verildi. Tarihi eser özelliğine sahip olan binanın restore edilmesi için Torbalı Mahalle Muhtarı Hüseyin Kuran, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na dilekçe göndermişti. İzmir 2 No.'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan 4 kişilik uzman ekip ilçeye gelerek tarihi binada inceleme yapmıştı. Kurulun kararı 2010 yılının Mart ayında açıklandı ve binanın restore edilmesi kararlaştırıldı. 2011 yılının Kasım ayında başlayan çalışmalarda İzmir Valiliği tarafından proje için 400 bin TL'lik bir kaynak, belediyeye aktarıldı. Binanın onarımı tamamlanmasından sonra bina Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne verileceği açıklanmış, ancak bu karardan daha sonra vazgeçilmişti. Torbalı Belediyesi aslına uygun bir şekilde restorasyonunu tamamlayarak tarihi binayı kafeterya haline döndürdü.

20. yüzyılın başında inşa edilen tarihi binanın tabanı 144 metrekare, kapalı alanı ise 288 metrekarelik bir alanı kaplıyor Adliye, hastane, Ticaret Odası kongre merkezi gibi yatırımlarla gündeme gelen Torbalı Mahallesi'nin sosyal tesis ihtiyacının bu kafeterya ile bir nebze de olsa giderildiğini söyleyen Hüseyin Kuran, "Sıtma Savaş Merkezi binası tam bir tarihi eser. Çok önemli bilgiler burada mevcut. Tek amacım, tinerci yuvası haline gelen ve atıl bırakılan Sıtma Savaş binasının restore edilmesiydi. Bina restore edildiği için mutluyum. Amacıma ulaştım. Buranın ne amaçla olursa olsun halk için fayda getirmesini isterim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber