Amanos Dağlarındaki yangında sabotaj şüphesi

Hatay'ın İskenderun ilçesi Amanos Dağlarında dün gece çıkan yangın, olumsuz hava koşulları nedeniyle söndürülemiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2012 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İskenderun'a bağlı Suçıkağı Köyü sınırları içerisinde başlayan ve Amanos dağlarına doğru hızla yayılan orman yangınında 30 hektar alandan fazla kızılçam ormanı, makilik alan ve köylülere ait bahçeler kül oldu. Rüzgarın sabaha karşı etkisini kaybetmesiyle başlayan havadan söndürme çalışmaları ise rüzgarın şiddetini arttırması nedeniyle yapılamaz hale geldi. Sabaha kadar yangınla mücadele eden orman işletme ekipleri ise yorgun düşerek araç içlerinde ve ağaç altlarında uyuyarak dinlenmeye çalışıyorlar. İskenderun'u kuş bakışı gören Amanos Dağlarının iç kısımlarında dağ evinde yaşayan Zont ve Kaçmaz aileleri yangından büyük zarar gördüler. 60 yıl önce de Amanos Dağlarında böyle bir yangının çıktığını anlatan Hüseyin Zont, ?Devletin verdiği su depom yandı, bahçelerim zeytinliklerim yandı. Yangın çıktığında uyuyorduk canımızı hayvanlarımızı zor kurtardık. Daha öncede iki kez bu bölgede yangın çıkartmaya çalıştılar. Elektrik tellerimiz yangın sırasında koptu yangının birileri tarafından bilinçli olarak çıkartıldığını düşünüyoruz, zararımız var devletten destek istiyoruz? dedi.

Yangında bahçesi zarar gören Ayşe Kaçmaz ise yangının çok kısa sürede yayıldığını ve canlarını zor kurtardıklarını belirterek, "Bizi jandarma kurtardı. Bu yangını birileri bilerek çıkarttı. Elektrik tellerimiz yangın sırasında koptu. Devlet zararımızı karşılasın" diye konuştu.

Evi ağılı, bahçesi ve 3 bin 500 metre su hortumları yanan Şahin Kaçmaz ise yangını bölgeye alem yapmaya gelen kişilerin çıkartmış olabileceğini söyledi. Her hangi bir kimseyle husumetlerinin olmadığını belirten Kaçmaz, daha öncede aynı bölgede iki kez yangın çıkartıldığını fakat böyle rüzgar olmadığı için yayılmadan söndürüldüğünü söyledi. Yangında evinin bir odasındaki eşyaları yanan Kaçmaz, ?Çekyatın üzerinde pantolonum vardı ve cebinde 350 TL param vardı hepsi yandı. Köpeğim de yanmaktan son anda kurtuldu ama ciddi yara aldı. Ahırım ve bahçem tamamen yandı hayvanlarımızı zor kurtardık bu yangın bizce birileri tarafından sabota edildi? dedi.

İskenderun Belediyesi İtfaiye Müdürü Ömer Çolak ise yangınla sabah saatlerine kadar yoğun mücadele ettiklerini ve şu an orman bölge müdürlüğü ekiplerine destek verdiklerini kaydetti. Hava muhalefeti nedeniyle havadan söndürme çalışmalarının durduğunu belirten Çolak, Amanosların zirve bölgesinde yangının devam ettiğini üç bölgede ise soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Çolak, ?Yangının rüzgarın hızı nedeniyle yayılması ile birlikte biz üç ayrı noktada başlamış olduğunu düşünüyoruz. Bu aklımıza sabotaj ihtimalini getiriyor. Yüksek gerilim hatlarında bir zarar olmadı elektrik kesintisi de yapılmadı. Adana Bölge Müdürlüğü ekipleriyle istişare ettik. Yangın nedeniyle yüksek gerilim hatlarında bir sıkıntı olmadığı gibi kesintide yapmadılar. Yoksa Antakya elektriksiz kalacaktı. Biz canla başla yangını söndürmek için mücadele ettik ve ediyoruz ama aynı bölgede daha öncede iki kez yangın çıkmıştı. O bölgede bir sıkıntı olduğu kanaatindeyiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber