Troit ameliyatı

Ankara'da ilk kez Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, robotik cerrahi yöntemle koltuk altından tiroit ameliyatı yapıldı. En çok kadınların tercih etmesi beklenen ameliyatın en büyük avantajının operasyon sonrası boyunda yara izi kalmaması olduğu belirtildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2012 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde 3'üncüsü gerçekleştirilen robotik cerrahi yöntemle koltuk altından guatr ameliyatı, Ankara'da ilk kez yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Rıza Murat Karaşen ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyat yaklaşık bir saat sürdü. Prof. Dr. Karaşen, Ankara?da ilk defa robotik cerrahi yardımıyla koltuk altından tiroit, guatr ameliyatı yaptıklarını belirterek, kullanılan yöntemin en büyük avantajının ameliyat sonrası boyunda hiç iz bırakmaması olduğunu dile getirdi. Robotla 30-35 santimetrelik derinlikteki bölgeye müdahale ederek cerrahi enstrümanları çalıştırma şanslarının olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Karaşen, ?Ayrıca robotun, görüntüyü büyütmesi, daha net görüntü sağlaması ve 3 boyutlu görüntü sağlaması açısından bu yöntem önemli? diye konuştu. Boyun bölgesinde korunması gereken çok önemli iki yapı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karaşen, şunları söyledi: ?Birisi ses tellerimizi çalıştıran siniri korumak. İkincisi de vücudun kalsiyum dengesini sağlayan paratiroit bezlerini korumak. Bunları sağlayabildiği için kullandığımız yöntem çok önemli avantajlar sağlıyor.?

Robotik cerrahi ile yapılan bu yöntemin bazı şartlar dışında herkese uygulanabileceğini ifade eden Prof.Dr. Karaşen, yöntemin uygulanabilmesi için kişinin kitlesinin çok büyük olmaması gerektiğini belirterek, ?Tiroit kanseri varsa belli büyüklüğü aşmadığı sürece bu ameliyat yapılabilir. Yaş sınırlaması yok. Örneğin ameliyatını yaptığımız hastamız erkek ve 60 yaşında? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber