Kurban'da kolesterol ve tansiyona dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2012 18:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Manisa İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mustafa Alp Akoğlan beslenme ve kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken bazı tavsiyelerde bulundu.

Özellikle obezite, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, kalp-damar hastaları ve yaşlılar kurban eti tüketirken daha temkinli davranmaları gerektiği üzerinde duran Manisa İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mustafa Alp Akoğlan, ?Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ya da hipertansiyonu olan bireylere yağsız veya az yağlı etleri aşırıya kaçmadan tüketmelerini tavsiye ediyorum. Etler sindirimi zor besinler olduğu için yeni kesilmiş hayvanların etinde sertlik vardır. Bu da hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu yüzden özellikle mide barsak hastalığı olan vatandaşlarımız kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeliler. Bilindiği üzere çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma çeşitli kanserojen maddelerin oluşuna neden olur. Bu nedenle de etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Özellikle de kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş kavurmanın içine kuyruk yağı veya tereyağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmesi gerekiyor. Unutmayın ki, etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterlidir ve kesinlikle ekstra yağa ihtiyaç yoktur? diye konuştu.

ETLERİN SAKLANMASI

Etlerin saklanması konusuna da değinen Dr. Akdoğan, etlerin büyük parçalar şeklinde değil birer yemeklik olacak şeklinde buz dolabı poşetlerinde saklanması gerektiğini söyledi. Dr. Akdoğan,?Etler kolaylıkla bozulabildiği için dondurulan etlerin buzu çözüldükten sonra hemen pişirilmeli ve kesinlikle tekrar dondurulmamalı? dedi.

Kurban kesiminde yaşanan kazalara da dikkat çeken Dr. Akdoğan, ?Vatandaşlarımız kurban kesiminde işi kasaplara yaptırmalı. Kurban kesimindeki hataların ciddi yaralanmalara neden olabileceği unutulmamalı'' uyarısında bulundu.

Ayrıca şu an kutsal topraklarda görevini ifa eden ve hac farizasını yerine getiren Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Türkyılmaz da, tüm sağlık çalışanlarına ve Manisa halkına bayram mesajı yayınladı. Türkyılmaz mesajında, ?Kurban Bayramınızı içtenlikle kutlar tüm halkımıza Cenab-ı Hak'tan hayırlar getirmesini niyaz ederim? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber