Kurbanı çocuğunuza sosyal yardımlaşma boyutuyla anlatın

Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Yılmaz, akan kandan etkilenmemesi için kurbanın çocuklara sosyal yardımlaşma boyutuyla anlatılması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2012 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurbanın niçin kesildiği noktasında çocuklarla konuşulması tavsiyesinde bulunan Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Yılmaz, bu konuşmada dini söylemlerden ziyade sosyal yardımlaşma boyutunun ön plana çıkarılması gerektiğini ifade etti. Her bayramın çocuklarda da erişkinlerde de farklı anlamları olduğunu dile getiren Yılmaz, ?Erişkinler, yetişkinler Kurban Bayramı'nın dini vecibelerini yerine getirirken, çocuklar için ise çok daha farklı anlamları var. Ama çocuklar için Kurban Bayramı'nın Ramazan Bayramı'ndan farkı, bir canlının da bu işin içinde olması.? dedi.

Çocukların hayvanları çok sevdiklerini, 10-15 dakika görse bile çocukla kurbanlık arasında bir bağ oluşacağına dikkat çeken Yılmaz, bu kurbanın bir yakını tarafından kesildiğini görmesinin ise travmatik olabileceği uyarısında bulundu. Çocuğun bağ kurduğu bir canlının kurban edilmesi ve bunu o anda görmesi, hatta o kan akıtılmasını seyretmesinin çocuklar için arzulanmayan bir durum olduğunu söyleyen Alper Yılmaz, ?Özellikle ne kadar çocuğun yaşı küçülürse o kadar etkilenmesi de bu olayla ilgili artar. Bu durum çocuğun daha sonraki yaşamında özellikle de ilk 6 ayda korkulara, kaygılara, kaçınma davranışlarına, uyku bozukluklarına yol açabilir. Daha sonra tekrar tekrar bu olayı anımsar.? ifadelerini kullandı.

Kurban sahnelerinin çoğu zaman televizyonlarda gösterildiğini hatırlatan Uzman Dr. Yılmaz, ?Özellikle bazen biz izletmesek bile bu sahneler maalesef bazen televizyonlarda gösteriliyor. Kurbanı sanki sadece kan akıtmak, sadece bir canlının ölümü gibi gösterilmesi yanlış. Daha çok bu işin olumlu tarafından bakılması şart. Olumlu tarafı da yardımlaşma ve başka insanların mutlu edilmesi. Bunu çocuğumuza anlatırsak belki çocuğumuzu rahatlatabiliriz. Kurban sadece kesmek değildir, insanları, yardıma muhtaçları da sevindirmektir. Çocuklar şunu bilsin ki bu birilerinin işine yarayacak, bu sadece bizim için değil, başka ihtiyacı olan insanlar için de yapılıyor. Kurban kesiminin özellikle maddi yönden yetersiz insanlara yardım için olduğu, belli insanları bunun çok sevindireceği, aslında bir canlının kaybına üzüldüğümüzü, fakat diğer taraftan da başka çocukların özellikle gıda yardımıyla sevineceğini anlatmak çok önemli.? diye konuştu.

Çocukların belli bir yaşa kadar soyut düşünemeyeceklerinin altını çizen Uzman Dr. Yılmaz, ?Onlar her şeyi somut algılarlar ve onlar için kurban bir hayvandır, bir arkadaştır, duygusal bir bağ kurduğu biridir. Bunu kaybetmek, aynen bir yakınını kaybetmek gibi bazen bir korku yaratabilir. Bu yüzden büyükler, yetişkinler özellikle kurban kesilirken bunu çocuğa izletmemeleri çok çok önemli. Kurbanın neden kesildiği konusunda dini söylemin kullanılması da uygun değil. Çünkü soyut düşünemeyecekleri için bir anlam ifade etmez. Bunun yerine bunun bir görev olduğu, bir ibadet olduğu ve belli şartlara haiz insanlar tarafından yapılması gerektiğini kısaca söylemek yeterli." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber