Türk eğitim sistemine AB desteği

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) düzenlediği "AB Eğitim Programları ve Türkiye" konulu seminerde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu ve AB Takım Üyesi Sevinç Atabay, AB destekli eğitim projelerinin Türk eğitim sisteminin yeniden yapılanmasında rol oynadığını söyledi.

Türkiye'nin tam üye olarak yer aldığı AB program ve ajanslarının önemine dikkat çeken Sevinç Atabay, "Özellikle eğitim kalitesinin ve eğitimde işbirliğinin artırılmasını hedefleyen Socrates, mesleki eğitimi güçlendiren Leonardo da Vinci ve 15-25 yaş arası gençlerin değişim projelerini geliştiren Youth programları, Türk eğitim sisteminin yeniden yapılanmasında rol oynuyor" dedi.

AB'nin çok kültürlü ve çok dilli bir Avrupa için eğitim konusunda üye ülkeleri zorlamadığını ifade eden Atabay, "AB, eğitimde ülkelerin mevzuatlarına karışmıyor. Her ülke, kendi eğitim modelini uyguluyor. Sadece serbest dolaşım ve mesleklerin diğer ülkelerde de kolayca işlerlik kazanması için en az iki yabancı dilin kullanılmasını şart koşuyor" diye konuştu.

AB yolunda araştırmaya yönelik kuşakların yetiştirilmesi amacıyla Socrates, Leonardo da Vinci, Youth ve okul ortaklığını sağlayan Commenius projelerinin toplam bütçelerinin 5.7 milyar Euro olduğunu aktaran Sevinç Atabay, şöyle devam etti:
"Mart 2004'ten bu yana Türkiye proje havuzu için 240 milyon Euro katkı payı ödedi. Eğitim projelerinde başarı sağlayarak havuzdan da pay aldık. Türk eğitim sisteminde üniversite odaklı dikey bir model izleniyor. Avrupa'da yüzde 65 mesleki eğitim, yüzde 35 genel eğitim sunuluyor. Ülkemizde ise durum tam tersi. Türkiye yüzde 65 genel, yüzde 35 mesleki eğitim oranıyla, nitelikli ara eleman yetiştirmede büyük sıkıntı yaşıyor. Eğitim sisteminde AB destekli projeler, üniversite-sanayi işbirliği ve Ar-Ge çalışmalarıyla mesleki eğitime ağırlık verip insan kaynağını geliştirmeliyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber