Laptoplu yargı hakimleri sevindirdi

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulusal Yargı Ağı Projesi ile adli sicil sabıka kayıtlarına doğrudan ulaşabilen hakim ve savcılar, kendilerine dağıtılan laptop bilgisayarlar sayesinde de işlerini daha süratli yapabiliyor, keşif mahallinden görüntü alabiliyor

Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Ulusal Yargı Ağı Projesi meyvelerini vermeye başladı. UYAP kapsamında Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile entegrasyon çalışmalarının da tamamlandığı öğrenildi. Hakim ve savcılar gerektiğinde YAP vasıtasıyla adli sicil sabıka kayıtlarına doğrudan ulaşacaklar.
Hakim ve savcılara laptop bilgisayarlarının dağıtılması sonucunda mahkemelerde gerçekleştirilen bilgisayarlı duruşmalar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Adalet Bakanlığı'na E-Posta ile mesaj yollayan hakimler ve savcılar, teknolojinin yargıya adapte edilmesinden mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Hakimlerin Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na gönderdikleri mesajlarda UYAP'ın hazırlık safhasında yapılanların bile taşra adliyelerinde, adalet hizmetlerinin süratli ve çabuk yapılmasında gözle görülür bir artış sağladığını, bunun neticesinde yapılan işin azalmamasına rağmen iş yükünün azaldığına dikkat çektiler. Mesajlarda, dizüstü bilgisayar kullanılarak keşiflerin yapılabildiğini belirtildi. Buna göre karda kışta keşif yapılabilecek. Diz üstü bilgisayar ve web kamera sayesinde keşif mahallinin veya uyuşmazlık konusu yerin görüntüsünü alarak kaydedebiliyor ve elektronik ortamda keşif zaptına ekleyebiliyor, ayrıca CD'ye kaydederek dosyaya konulabiliyor.

Anlaşmalı boşanmalara son

Hakimlerin gönderdiği mesajlara göre, eşlerinden habersizce ve sahte işlemlerle boşanmaya çalışanların işi bundan sonra çok zor. Buna göre duruşma zabıtlarında kimlik tespiti yaparken web kamera ile ilgilinin fotoğrafını da çekerek duruşma zaptına eklenecek ve zabıtta fotoğraf görülebilecek. Hakimler, yasada olmamasına rağmen yorum yoluyla bunun mümkün olabileceğini ifade ediyor.

İş stresi azaldı

Hakim ve savcılar mesajlarında, iş stresinin son derece azaldığı ifade edildi. Hakimler daktiloların gürültüsü ve tarakasından kurtulduklarını ifade ederek, "Bilgisayarın arama komutuyla gibi herhangi bir zaptı, belgeyi, raftaki dosyaları indirip saatlerce araştırma yapmaya gerek kalmadan kolayca bulabiliyoruz. Dosyayı raftan indirmeden veya araştırma yapmadan birkaç saniyede dosyanın tarafları, dava türü, dava tarihi veya sonucu gibi bilgilere ulaşabiliyoruz" ibarelerine yer verdiler. Yargıçlar, Windows Netmeeting programı sayesinde duruşma salonlarında kürsüdeki diz üstü bilgisayarla kâtibin bilgisayarı arasında bağlantı kurarak yazılanları eş zamanlı olarak görebildiklerini ifade ediyorlar.

UYAP'LA NELER DEĞİŞTİ?

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) öncesi mahkemece başka bir ilde mahkemeye yazılan bir müzekkere veya talimat gideceği yere 1 veya 1,5 ayda ulaşıyordu. UYAP'la bu süre saniyelere düştü.
UYAP kapsamında yapılan duruşmalarda karara çıkan dosyalar, otomatik olarak karar numarası almaktadır ve yeniden defter kaydına gerek kalmamaktadır.
Karara çıkan dosyalarda yazılan kısa hükümler gerekçeli karara da yeniden yazılmaktaydı. UYAP'ta yazılan kısa karar kopyala, yapıştır işlemi ile gerekçeli karara aynen aktarılıyor.
UYAP'la birlikte Yargıtay'a gitme aşamasında olan dosyalar için birkaç işlem sonucu yaklaşık 3-4 dakika içinde dosya cumhuriyet savcılığına ulaşıyor.
UYAP'la birlikte infaz işlemleri 3-4 dakika gibi bir sürede tamamlanabiliyor.
UYAP diğer birimlerle entegre olduktan sonra dosya ve kağıt tozundan, dosya veya içindeki evrakların sonradan kaybolması veya değişmesi endişesi kalmayacak.
UYAP ile adliyelerin en önemli sorunu olan kaybettiğimiz zamanı geri kazanıyoruz.
Artık mahkemeler adli sicil ve kimlik tespiti gibi nedenlerle de uzamayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber