Meclis önceliği ekonomi yasaları

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Yasası Mesxclis'te öncelikli olarak görüşülecek yasalar arasında ilk sırada yer alıyor. IMF ile sürdürülen birinci gözden geçirmenin tamamlanması için tasarının bir an önce yasalaşması gerekiyor.

1 Ekim tarihinde (bugün) açılacak TBMM'nin gündeminde IMF'nin beklediği yasalar öncelikli olarak yer alacak. Sosyal güvenlik reformu çerçevesinde birinci gözden geçirme şartlarından olan Genel Sağlık Sigortası ve emeklilik yaşını düzenleyen tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geneli üzerinde yapılan görüşmenin ardından beklemeye alındı. IMF'le yapılan görüşmelerde tek çatı düzenlemesi yapılmadan TBMM gündeminde bekleyen yasanın çıkmasının bir anlamı olmayacağı ortaya konulması SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatıda birleştiren taslak ile primsiz ödemeleri düzenleyen taslağın da bu tasarı ile birlikte ele alınmasını gündeme getirdi. Şu anda Meclis'te bekleyen yasa tasarısı kabul edilse bile tek çatı düzenlemesi çıkmadan hayata geçirilme imkanı bulamayacağı belirtildi. Yine SSK ve Bağ-Kur prim aflarını düzenleyen çalışmanın da reformlarla birlikte gündeme getirilmesinin planlandığı belirtildi.

Bankacılık Yasası öncelikli

TBMM, IMF'nin beklediği Bankacılık Yasası'nı öncelikli olarak görüşecek. IMF'nin birnci gözden geçirmenin tamamlanması için Meclis'ten çıkmasını istediği yasa, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından geri gönderilmişti. Sezer, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) yapılan atamalarla ilgili 92 ve 121'nci maddenin tekrar görüşülmesini de istedi. Sezer, düzenlemede kamu görevlilerinin niteliklerine yer verilmediğini, bunun da Anayasa'nın 128'nci maddesine bağdaşmadığını gerekçesinde dile getirmişti. Yine Sezer'in itirazları içinde yer alan banka sandıklarının SSK'ya devredilmesi maddesi de yasa içinde tekrar ele alınacak. Bu maddenin çıkarılması özellikle banka satışları açısından kritik bulunuyor. Çünkü Koç Grubu uzun bir süre Yapı Kredi Bankası'nın sandığı ile ilgili düzenlemenin Meclis'ten çıkarılmasını beklemişti.

Vergi reformu da sonbahar gündeminde
Ayrıca Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası'nı değiştiren düzenleme, KİT yönetişimi, kamu bankalarının ayrıcalıklarına son veren düzenleme ve vergi reformu düzenlemelerinin de sonbaharda TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. Söz konusu 4 konu da yine IMF'nin ikinci gözden geçirme için beklediği düzenlemeleri içeriyor. Bu düzenlemelerin TBMM'ye sunulması yeterli olacak. Ancak Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nu değiştiren düzenlemenin TBMM'de görüşülmesi IMF'nin şartı değil. IMF söz konusu yasaya ilişkin ikincil düzenlemelerin çıkarılmasını bekliyor. Bunun için yasal değişikliğin gündeme alınması ardından ikincil mevzuatın da hazırlanması gerekiyor. Vergi reformu çerçevesinde Gelir Vergisi reformunun 2005 eylül ayı sonuna kadar Meclis'e sunulması gerekiyordu. Fakat, bu reformun gecikeceği, önceliğin Kurumlar Vergisi alanındaki reforma verileceği belirtildi. 17 Ekim tarihinde ayrıca ilk kez 3 yıllık bütçenin (2006-2008) Meclis'e sunulması gerekiyor.
2006 başında devreye girmesi beklenen mortgage sistemine ilişkin taslak da Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Kredi Kartları Taslağı ise gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak. Her iki yasada Meclis gündemindeki öncelikli kanunlar arasında yar alıyor.

Ek protokol onaylanacak
TBMM'de ekonomiyi yakından etkileyebilecek AB'ye sunulan Ek Protokol'ün görüşmeleri de yapılacak. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ek Protokol'ün 1 Mart tezkeresinin akıbetine uğrayacağı yorumları için "Bu tartışmaları biliyorum. Bu konuda başbakanın bağlayıcı açıklaması var. Ek Protokol'ün Meclis'e geleceğini açıklamıştır. Dolayısıyla bu konuda ilk harekete geçmesi gereken, düğmeye basması gereken hükümet olduğuna ve hükümetin başının da bu açıklaması karşısında tartışmalar gereksizdir. Buna milletvekilleri karar verecektir. Herkes görüşlerini söyleyecek sorular soracak. En nihayet bu Meclisin kararı olacaktır" diye konuşmuştu.

Sosyal güvenlik doğrudan Genel Kurul'a gelebilir
Öte yandan ANKA'nın haberinde, AKP'nin sosyal güvenlikle ilgili yeni yasa tasarısını, İç tüzüğe göre komisyonda görüşülmesi gereken 45 günlük süreyi aşması dolayısıyla Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeden doğrudan Genel Kurul'a getirileceği ileri sürüldü. AKP'nin bu yasa tasarısını, CHP'nin iç tüzükte yapılan "Temel Yasalar" ile ilgili değişiklik konusunda Anayasa Mahkemesi'nden karar çıkıncaya kadar Genel Kurul'u protesto etme eğiliminden de yararlanarak, önergelerle bazı değişiklikler yaparak yasalaştırmayı planladığı öğrenildi. Bu değişikliklerden biri büyük tepkilere neden olan SSK'da emeklilik için 9 bin işgünü şartında olacak. Bunun 7 binden 9 bine kademeli olarak çıkarılması yönünde bir düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber