Arazi bulamayan bakanlık, afet konutlarını birinci derece deprem bölgesine yapmış

Haber Giriş : 01 Ekim 2005 21:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde 10 yıl önce meydana gelen deprem sonrasında dış krediyle yaptırılan deprem konutlarının zemininde sıvılaşma olduğu iddia edildi.

Bayındırlık Bakanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından hazırlanan raporda yer alan ?sıvılaşma' iddiasını kabul etmezken, konutların yanlış yere inşa edildiğini doğruladı. Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, ?O günkü şartlarda başka şansımız yoktu. Zira devletin elinde konut inşa edecek başka arazi bulunmuyordu. Mecbur kaldık.? dedi. Dinar Belediye Başkanı Mustafa Tarlacı ise kredi aldıkları Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'nın 4 ay önce ilçede yaptığı incelemede konutlar için oturulamaz raporu verdiğini söylüyor.

Dinar 1 Ekim 1995'te, 6 şiddetindeki depremle sarsıldı. 94 kişinin hayatını kaybettiği depremde yaklaşık 300 kişi yaralandı, 4 bin 250 konut yerle bir oldu. Depremden bir yıl sonra 15 bin kişi başka şehirlere göç etti. Dağlık bölgelerdeki hasar oranı kısmen az olurken, en fazla yıkım ve can kaybı düz ovada yaşandı. SDÜ, bölgede zemini etüt etti. Üniversitenin Jeofizik Bölümü Başkanı ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ergun Türker'le ekibi, Dinar merkezde yaptıkları incelemede arazi zemininde sıvılaşma tespit etti. Dinar'ın 1. derecede deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Türker, depremden önce ilçenin bir mahallesinde kuyudan artezyenle ancak çıkarılan suyun kendiliğinden yüzeye ulaştığını kaydetti. Zemindeki sıvılaşmanın depremin büyüklüğüne ve süresine göre artıp azalacağını kaydeden Türker, bölgede konut inşa edilmesinin risklerine işaret ediyor.

SDÜ'nün raporlarının doğru olmadığını savunan Mustafa Taymaz ise konutların yanlış yere yapıldığını kabul ediyor. O günkü şartlarda acil çözüm üretilmesinin zorunluluk olduğunu belirten Taymaz, ?Binlerce insan sokakta kaldı. Konutların inşası için alternatif yerler arandı. Devletin elinde kamulaştırılmış, konut yapmaya müsait arsa bulunmadığı için evler deprem bölgesine yapıldı. Ayrıca, başka bir yere mahalle kurmak için altyapı ve daha pek çok sorunun çözülmesi gerekiyordu. Buna ne zamanımız ne de bunları yapacak paramız vardı.? diye konuşuyor. Taymaz, yapılan konutların son derece dayanıklı olduğunu belirterek, endişe edecek bir durum bulunmadığını dile getiriyor.

Köylerdeki deprem konutlarında şimdiden çatlaklar oluştuğunu vurgulayan Belediye Başkanı Mustafa Tarlacı, ?Bazı yerlerde 3 metre, bazı yerlerde 5 metre temel kazılması gerekiyordu. Raporlarda bu standartlara uyulmadığı ortaya çıktı.? diyor. Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Kriz Merkezi Başkanı İsmail Yıldırım yapılan inceleme sonrasında olumsuz bir durum olmadığını ifade ederek, ?Deprem konutlarına çürük raporu verildiği kesinlikle doğru değil. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası sadece kredilerinin yerinde kullanılıp kullanılmadığını denetledi.? diye konuşuyor. Deprem konutlarında ikamet eden vatandaşlardan Tolga Kılıç, ?Devletimize güveniyoruz. Umarız konutlarda veya zeminde büyük bir problem yoktur.? diyerek tartışmalara farklı bir boyut kazandırıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber