'Gaz faturası için tedbir alıp yalıtım yaptıran tüketici ödüllendirilmeli'

Türkiye, geçen yıl yaklaşık 45 milyar metreküp doğalgaz tüketti. Bunun yüzde 26'sı ısıtmada kullanıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dağıtım şirketlerinin raporlarına göre, gaz tüketiminin yüzde 55'i, yıllık 100 bin saniye metreküpün altındaki abonelerden gerçekleşti.

Türkiye, geçen yıl doğalgaza 20.2 milyar dolar ödedi. Bu paranın 5,5 milyar doları konutların ısınmasında harcandı. Uzmanlar, daha fazla enerji tüketiminin daha fazla enerji ithalini gerektirdiğini belirterek, "Bizde de Avrupa'daki gibi yalıtım yapan tüketici ödüllendirilmeli, doğalgaz faturasında teşvik edici indirimler uygulanmalıdır." tavsiyesinde bulunuyor.

Sektör temsilcileri, bu yıl beklenen doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküp seviyesinde olduğunu dile getiriyor. Muhtemel tüketimler gözönüne alınırsa, binalarda uygulanacak ısı yalıtımları ile doğalgaz faturaları azaltılabiliyor.

Enerji Verimliliği (ENVER) Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Mühendis Mustafa Uysal'a göre, ısı yalıtımlı bir konutta ortalama yüzde 50 ile 60 arasında tasarruf sağlanıyor. Uysal, konutların yüzde 90'ının yalıtımsız olduğu Türkiye'de, binaların yalıtımlı olması halinde, yapılan hesaplamalara göre, enerji faturasının her yıl için yaklaşık 3.5 milyar dolar azalacağını söyledi.

Mustafa Uysal, "Enerji verimliliğinde istenen noktada olmamamızdan dolayı halen önemli miktarda tükettiğimiz enerjiyi israf ediyoruz. Bu aşamada, yalıtım ve verimlilik artırıcı yatırımların ısıtma sektörü için sağlayacağı orta vadeli çözümlerin yanı sıra hemen uygulayabileceğimiz çözümler ile bu darboğazı aşabiliriz." dedi. 2007 yılında yürürlülüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile artık yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) oluşturulmasının bir zorunluluk haline geldiğini anlatan Uysal, şunları kaydetti:

"2017 yılına kadar da mevcut binalarda EKB uygulamasının tamamlanması hedefleniyor. EKB ile her evin enerji performansı ortaya konularak, az enerji tüketen evlerin daha çok tercih edilmesi bekleniyor. Enerji Verimliliği Kanunu, ayrıca, toplu konutlarda ısıl tüketime göre masraf paylaşımını getiriyor. Böylelikle ne kadar tüketirsen o kadar öde yaklaşımı öneriliyor. Kanunen site yönetimlerinin 2012 yılından itibaren bu düzenlemeye uygun pay ölçerleri evlere taktırmış olması gerekiyor. Ancak bu sistem henüz başarı ile uygulanmadığından dolayı bu yıl kış aylarında önemli ihtilafların doğacağı bekleniyor. Isı pay ölçerleri kullanımı kanuni bir zorunluluktur, site yönetimleri bu yöndeki denetim eksikliğine sığınarak, sitelerde bu uygulamaları yapmadığı için bu yıl yine yüksek miktarda doğalgaz faturası ile karşılaşacağız. Halbuki payölçer kullanan sitelerde kim ne kadar ısı kullandı ise o kadarlık bir faturalandırma yapılacağından evlerde gereksiz ısı tüketimlerini önüne geçilebilecektir."

MANTOLAMA YAPTIRARAK GAZDAN YÜZDE 40-60 ORANINDA TASARRUF SAĞLAYIN

Uysal, yaklaşan kış ayları ile evlerde uygulanabilecek çözümleri şu şekilde sıraladı: "Öncelikle baca ve kombi bakımlarınızı yetkili kuruluşlara yaptırınız. Bu şekilde yüzde 10-15 verimlilik artışı sağlayabilirsiniz. Mantolama işlemi ile evlerinizin doğalgaz faturalarını yüzde 40-60 oranında azaltabilirsiniz. Evlerimizi 20 derece oda sıcaklığında tutmalıyız, kombi veya merkezi ısıtma sistemlerimizi ortalama ısıtmada tutup oda sıcaklığına göre sıcak su geçişini ayarlayan termostatları kullanmalıyız. Gündüz evlerimizde bulunmadığımız takdirde oda sıcaklığını minimum seviyede tutacak şekilde ısıtma yapmalı, ısıtma sistemini tamamen kapatmamalıyız. Özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın ise gün ışığından ödün vermeden binaya güneş ısısı girişi sınırlanır."

ENVER Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, aşırı doğalgaz bağımlılığına dikkat çekerek, eğer geçen yıl ısı yalıtımı yapılmış olsaydı, bu yıl yüzde 50 daha az doğalgaz faturası ile karşılaşılacağını dile getirdi. Uysal, daha fazla enerji tüketiminin daha fazla enerji ithalini gerektirdiğini belirterek, "Bizde de Avrupa'daki gibi yalıtım yapan tüketici ödüllendirilmeli, doğalgaz faturasında teşvik edici indirimler uygulanmalıdır. Bugünkü faturalandırma sistemi ile yalıtım yapan tüketici aynı fiyatlandırma uygulanarak adeta cezalandırılıyor. BOTAŞ, geçen yıl İran'da oluşan arz sıkıntısı dolayısıyla önlem almış idi. Rusya ile olan anlaşmalar dolayısıyla bir sıkıntı yaşanmamasına karşılık daha az tüketim ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bilindiği gibi, Türkiye doğalgazı çoğunluklu olarak ısıtmada kullandığı gibi, yüzde 47 oranında elektrik üretiminde de kullanmaktadır," diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber