İnşaat Mühendisleri Odası'ndan başörtülü yönetim kurulu üyesine ayrımcılık

Bursalı Yüksek İnşaat Mühendisi Nurten Topaloğlu, başörtülü fotoğraf verdiği için merkezi Ankara'da bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)'ne bağlı İnşaat Mühendisliği Odası'ndan ?Serbest inşaat mühendisliği belgesi' alamadı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi de olan Nurten Topaloğlu'na Ankara'daki genel merkez tarafından verilen cevapta; ?Resmi nitelik taşıması ve kamuya açık olması nedeniyle belgeye yapıştırılacak fotoğrafın başı açık olması zorunludur' denildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Nurten Topaloğlu, 2007'de yüksek lisansını da tamamlayarak özel bir firmada çalışmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda kendi firmasını kuran Topaloğlu, hazırladığı projeyi hayata geçirmek istedi. Nurten Topaloğlu, geçtiğimiz 19 Eylülde projeye imza atabilmesi için gerekli olan ?Serbest inşaat mühendisliği belgesi' için aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olduğu İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi'ne müracaat etti. Aradan günler geçmesine rağmen belgeyi alamayan Topaloğlu, gecikmenin sebebini öğrenmek için İMO Başkanlığı'na müracaat etti.

Bunun üzerine Topaloğlu'na TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezi Genel Sekreter Yardımcısı Gülsüm Sönmez imzalı bir cevap yazısı gönderildi. Cevap yazısında, ?Nurten Topaloğlu'nun SİM başvurusunun değerlendirilebilmesi için; Serbest İnşaat Mühendisi (SİM) bölgesinin resmi nitelik taşıması ve kamuya açık olması nedeniyle belgeye yapıştırılacak fotoğrafın başı açık olması zorunludur? ibaresini gören Topaloğlu büyük bir şok yaşadı. Topaloğlu, aynı evraklarla yeniden İMO Yönetim Kurulu Başkanlığına müracaat etti. Dilekçesinde, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ve nüfus cüzdanında başörtülü fotoğrafı olduğunu hatırlatan Topaloğlu, yanlışlığın düzeltilmesini istedi. Topaloğlu'nun müracaatı üzerine konu TMMOB Yönetim Kurulu'na gönderildi.

Sadece birkaç günde çıkması gereken belge için bir buçuk aydır beklediğine işaret eden Nurten Topaloğlu, ?Belge için 19 Eylül'de odaya başvuruda bulundum, Bursa Şubesi evraklarımı merkeze gönderdi. Evraklar arasında bir de fotoğrafım vardı. Fotoğrafım başörtülü olduğu için evraktaki fotoğrafın başörtülü olamayacağını kabul edemeyeceklerini bildirdiler. Ben de duruma itiraz ederek aynı evrakları geri gönderdim. Türkiye Cumhuriyet Pasaportumda ve nüfus cüzdanımda başörtülü fotoğrafım olduğunu kendilerine ilettim. Kayıtlı olduğum meslek kuruluşu da başörtülü fotoğrafımı kabul etti, ancak merkez etmiyor. Kendi odam, başörtülü fotoğrafımı kullanabileceğimi söylemişti. Onlar karar almışlar, evraklarımı imzalamadılar. Konu TMMOB Yönetim Kurulu'na gitti. Ben de şuan onu beklemekteyim. TMMOB yönetmeliklerinde böyle bir yasak varmış. Bir buçuk aydır bekliyorum. Normalde 1 hafta içerisinde hatta birkaç gün içerisinde gelebilecek belge 19 eylülden bugüne kadar gelmiyor. Bağlı olduğum kuruluş ne diyeceğimi bilemiyorum? dedi.

HAKKIMI SONUNA KADAR ARAYACAĞIM, GEREKİRSE CUMHURBAŞKANINDAN YARDIM İSTEYECEĞİM

Yeni ofis açtığını anlatan Nurten Topaloğlu, hazırladığı projeye imza atabilmesi için SİM'e ihtiyaç duyduğunu söyledi. Süreç uzadığı için projeyi imzalayamadığını, gecikme sebebiyle projeyi bayka bir mühendis arkadaşına imzalattırdığını belirten Topaloğlu, "Büyük bir şaşkınlık yaşıyorum. Projeyi imzalamam için belge gerekliydi, ama gelmedi. Süreç işliyor, belgemi bekliyorum. Belgemi alamazsam, Cumhurbaşkanı ve Başbakan da ahil olmak üzere devlet büyüklerimize kadar gideceğim. Mesleğimde yasak yedim. Böyle bir yasakla karşılaşmak hiç insani değil. Sonuna kadar hakkımı harayacağım. Ailem de bu süreçte çok yıprandı. Gerildik hepimiz" diye konuştu.

Konuyla alakalı konuşan İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ise şunları kaydetti: "Konu TMMOB Yönetim Kurulu gündemine gönderildi. İnşallah olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Nurten Topaloğlu benim yönetim kurulu üyem. Belgesini alması için süreç devam ediyor. Ankara ile görüşmelerimiz sürüyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber