UİB'in ekim ayı ihracatı 1 milyar 737 milyon dolar

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, birliğin ekim ayında 1 milyar 735 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 18:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençoğlu, ekim ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,09 düşüş gösterdiğini kaydetti.

Ekim ayı ihracat rakamlarını açıklayan Orhan Gençoğlu, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ?küresel ekonomik kriz fazlar değiştirerek devam ediyor, artık devletlerin borcunu ödeyip ödeyemeyeceği, finansal istikrarını koruyup koruyamayacağı ciddi tartışma konusu oldu' şeklindeki açıklamasını hatırlatan Gençoğlu, dünya ekonomisinde istikrarın tam manasıyla sağlanamadığını vurguladı.

Gençoğlu, şunları kaydetti: ?Ülkemiz cari açık meselesini kriz boyutuna ulaşmadan çözümledi. Bunda hiç şüphesiz ihracatın büyük payı bulunuyor. Cari açık konusunda yapısal reformların hızla devam etmesi gerekiyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için halen 55 bin civarında olan ihracatçı sayımızın 100 bini aşması şart. Bunun için de marka, tasarım, Ar-Ge ve inovasyon anlayışı içerisinde uluslararası rekabet kabiliyetine sahip yeni ihracatçılar yetiştirmeliyiz. KOBİ niteliğindeki firmalarımızı ihracatın içerisine çekebilecek reformlar yapılmalı. Yapısal reformlar anlamında da gaza basmak gerekli. Bu arada ihraç ürünlerimizin imalat maliyetlerini artıran enerji ve akaryakıt başta olmak üzere temel girdilerin fiyatlarındaki artışlar da maalesef uluslararası pazarlarda rakiplerimize karşı bizim açımızdan olumsuz etkiler yaratıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber