Vali Harput: 1 trilyon dolarlık turizm pastasından pay almak hakkımız

Bursa Valisi Şahabettin Harput, toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkması durumunda turizmden elde edilen gelirin artacağını ifade ederek, " 1 trilyon dolarlık dünya turizm pastasından Bursa'nın pay alması hakkımız ve görevimiz." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2012 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın turizm pastasından aldığı payın artırılması amacıyla düzenlenen 1. Bursa Turizm Zirvesi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Zirvenin açılışında konuşan Vali Şahabettin Harput, son üç yılda gündemlerinin ana konusunu turizmi belirledikleri için bu toplantıyı yaptıklarını belirterek, "Bursa'yı turizmle ayağa kaldırmak bizim işimiz. Bursa'yı yönetenler ve bu işle doğrudan ve dolaylı ilişkisi olanların görevidir bu. Dünyada pek çok ülkenin, yada şehrin tek bir zenginlikle marka olduğu günümüzde Bursa'mızın bu kadar turizm markasına rağmen turizmde henüz adımızın bile okunmaması bizim için büyük bir vebal ve tarihi sorumluluktur." diye konuştu.

Dünyada 1 milyar turistin 1 trilyon dolarlık bir para sirkülasyonuna neden olduğuna dikkat çeken Vali Harput, "Bu rakamlardan hem Türkiye'mizin hem de Bursa'mızın hakkını ve payını alması bizim için hem hak hem de görevdir." şeklinde konuştu.

Turizmin hala deniz, güneş ve kum ile anıldığına değinen Harput şöyle konuştu, "Özellikle Osmanlıyı kuran ve ona 130 yıl başkentlik yapmış ve o tarihin en güzel eserlerini sinesinde barındıran Bursa'nın bu yönü ile benzeri yoktur. İngiltere Kraliçesi Türkiye'yle geldiğinde 'bana Osmanlı'yı göreceğim bir şehir gösterin' dediğinde Bursa'ya getirildi. Bizde bunu ve bu kültür mirasını çok iyi kullanmalıyız."

Bursa'yı aynı zamanda bir sağlık üssü olması için de çalıştıklarını anlatan Vali Şahabettin Harput, bunun termal sularla da zenginleştirilmesi ile de kentin sağlık üssüne dönüşeceğine dikkat çekti. Ekonomi Bakanlığı'nın Bursa'nın termal turizm bölgesi olmasını gündemine aldığını müjdeleyen Vali Harput, şunları söyledi: "Şu anda Dağyenice bölgesi il ilgili bana müracaat eden projelerin boyutu 1 milyar doları buldu. Bursa'da şu anda 7 bin yatak kapasitesine kavuşmuş durumdayız. Türkiye'nin ilk ve rüya tek termal tatil köyü yapılıyor. Ayrıca Avrupa'da 55 yaş ve üzeri içinde Bursa'da yaşlı tatil köyü için bize müracaat edildi ve bu konuda yer çalışmaları devam etmekte."

Skal Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, zirvenin Bursa ve Türkiye için çok önemli olduğunu ifade etti. Bu tür organizasyonların havada kalmadığının altını çizen Eker, şunları söyledi: "Daha önce 2005 yılında turizm sempozyumu yaptık ve oradan çıkan sonuçlar rapor halinde yayınlandı. Bunun yanında 2009'da da valilik tarafından bir turizm zirvesi yapıldı ve onunda sonuçları yayınlandı. Bunun sonunda da Bursa'da turizm açısından önemli olan yeni kongre merkezleri ve alanlarda yapıldı. Bu toplantılar sözde kalmıyor. Bu zirvenin de faydalı sonuçlar doğuracağına inanıyorum."

Türkiye Skal Dernekleri Federasyonu Başkanı Deniz Anapa ise, turizmin dünyada artık yerinin tartışılmaz bir gerçeklik olduğuna dikkat çekti. Anapa, şunları kaydetti: "Dünyada sadece turizm değil, tüm sektörlerin bu tür toplantılarında konu başlıkları neredeyse bir ortak nokta var. O da hız, yani vazgeçilmez teknoloji, inovasyon yani farklı ürünler oluşturmak ve sonunda da bunun pazarlanması oluşuyor. En sonunda da sürdürülebilirliği konuşuyoruz. Bütün sektörler bu konuları tartışıyor. Bu tür başlıklar altında yapılan toplantıda önemli sonuçlar alınacaktır. Esasında konuşmacıların yanında dinleyicilerin de fikirlerine ihtiyaç var. Çünkü bizler her gün öğrenmeye devam ediyoruz."

BURSA'DA GERÇEK PATLAMA SAĞLIK TURİZMİNDE YAŞANACAKTIR

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker'de Bursa denince herkesin aklına sanayi geldiğini hatırlatırken, turizmden hak edilen payın alınması gerektiğine vurgu yaptı. Parseker, "Bu gün Bursa Türkiye'nin yükünü sırtlayan çok değerli bir üretim kenti ama biz biliyoruz ki Bursa aynı zamanda iyi bir yaşam kenti. Sanayi, ticaret ve finansla birlikte turizmi kaldıraç olarak kullanıp dünya ligine çıkan bu önemli kentlerden fazlamız var, eksiğimiz yok. Bacalı sanayinin yanında son yıllarda bacasız sanayi turizmi de hatırladık." dedi.

BURSA'YA BİR YILDA 1 BUÇUK MİLYAR TL'LİK TURİZM YATIRIMI

Bursa'nın geçen yıl 1 milyona yakın turist ağırladığını anlatan Parseker, şöyle devam etti: "Bir yılda Eyfel Kulesi'ne çıkan turist sayısı 6 milyon. İlimizde son 3 yılda 1 buçuk yılda turizme 1,5 milyar TL'lik yatırım yapıldı. Birçok otel açıldı bir çoğu da yatırım halinde. Bunlara dayanarak Bursa'nın bir çığ gibi büyüyen turizm potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. İnanıyorum ki önümüzde ki günlerde Bursa'mıza gelecek turistlerle bu yatırımlarda yeterli olmayacaktır.?

BURADAN ÇIKAN SONUÇLAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR YOL HARİTASI OLACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Bursa turizminin geleceği için çok önemli bir toplantı yapıldığını belirterek, zirvenin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Turizmde son yıllarda Türkiye'de de önemli hamleler yapıldığını ve önemli hedeflere ulaşıldığına değinen Altepe, "Bizler de kentler olarak büyük avantajlara sahibiz. Tüm iklimlerin en güzel yaşandığı ve bir çok medeniyete sahip olan kentler olarak bu yatırımları yapıyoruz ve inanıyorum ki önemli kazanımlar elde edeceğiz." dedi.

Sanayi kimliği ile Bursa'nın aynı zamana bir turizm kenti de olacağına dikkat çeken Recep Altepe, sözlerini şöyle tamamladı: "Bursa olarak bu konuda yatırımlarımızı hızlı bir şekilde yapan bir kentiz. Bursa çok güçlü bir şehir olarak görünüyor. Bundan dolayı da Bursa'da yapılan yatırımlar da kendi dinamikleri ile oluyor. Bu konuda da bizlere çok iş düşüyor. Bursa'nın en önemli kimliği bir tarih kenti olması. Bu özelliklerini de öne çıması için bizde elimizden geleni yapıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber