Türk öğretmen, Avrupalı meslektaşının 6 'da birini alıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2005 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda tam adım atarken, Türk öğretmenler, Avrupalı meslektaşlarına göre aldıkları maaşın altıda bir oranında kaldığını ve çalışma saatlerinin çok daha fazla olmasından dert yandı.

Dünya Öğretmenler Günü'nde öğretmenlerin pek çok problemle karşı karşıya olduğunu belirten Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Kemalettin Yıldız, Türkiye'deki öğretmenlerin her gün biraz daha zorlaşan ekonomik, demokratik ve mesleki problemlerle karşılaştığını söyledi.

Basın toplantısında konuşan Başkan Yıldız, yaptıkları araştırmada 9 ülke arasından en yüksek çalışma saatine sahip olan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. En düşük öğretmen maaşlarının verildiği ülkenin Türkiye, en yüksek maaş veren ülkenin ise Almanya olduğunu ifade eden Yıldız, "Almanya'da yeni göreve başlamış bir ilkokul öğretmeni yılda toplam 38 bin 412 dolar gelir elde etmekte, Yunanistan'da aynı şartlarda bir öğretmen yılda 20 bin 86 dolar kazanmaktayken bu rakam Türkiye'de 6 bin 358 dolarda kalmaktadır. Yine Almanya'da 15 yıldır ilköğretimde görev yapan bir eğitim çalışanının yıllık toplam geliri 46 bin 459, Yunanistan'da 24 bin 668 dolar iken, Türkiye'de bu rakam sadece 7 bin 191 dolardır. 15 yıllık deneyimi olan bir devlet lisesi öğretmeninin ise Almanya'da 52 bin 839, Yunanistan'da 24 bin 686, Türkiye'de ise sadece 7 bin 343 dolar yıllık gelir elde ettiği görülmektedir.

Türkiye'de eğitim çalışanlarına ödenen düşük maaş oranları, aynı zamanda ülkemizde eğitime ve eğitim emekçilerine ne kadar önem ve değer verildiğinin göstergesidir. Türkiye'de eğitim çalışanları yıllardır, ciddi ekonomik ve sosyal problemlerle yaşamaya çalışıyor.

Problemlere genel olarak bakıldığında, çözümler üretileceği yerde her yıl arttığı görülmektedir. Ekonomik açıdan çökertilen eğitim çalışanları geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda bırakılmıştır. Öğretmenlerin, taksi şoförlüğü, garsonluk, pazarlamacılık, seyyar satıcılık yapması artık olağan bir durum olarak görülmeye başlanmıştır" dedi.

Öte yandan Yıldız, Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin temel gıda harcamalarının yanı sıra ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, gibi temel ihtiyaçlar için yapması gereken harcamanın dikkate alındığında bu tutarın eylül 2005 ayı itibariyle 1 milyar 800 milyonun üzerinde olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber