Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "Sosyal Güvenlik'te Tek Çatı" projesini tamamlayarak Başbakanlık'a gönderdi.

Haber Giriş : 29 Ekim 2003 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "Sosyal Güvenlik'te Tek Çatı" projesini tamamlayarak Başbakanlık'a gönderdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "Sosyal Güvenlik'te Tek Çatı" projesini tamamlayarak Başbakanlık'a gönderdi. Tasarıya göre, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yerine Emeklilik Sigortaları Kurumu Genel Müdürlüğü kurulacak.

ERHAN SEVEN ANKARA
Hükümet, "sosyal güvenlikte tek çatı" projesini tamamladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bir süredir üzerinde çalışılan tasarı, tamamlanarak Başbakanlık'a gönderildi. Tasarıya göre; Emeklilik Sigortaları Kurumu kurulucak ve SSK, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü kaldırılacak. Bu üç kurumun yerine Emeklilik Sigortaları Kurumu üstlenecek. Tasarı ile birlikte emeklilikte prim ödemeleri, prime tabi kazançları yani emekli maaşları da ayrı ayrı düzenlendi. 30 milyon kişinin faydalandığı SSK'nın tüm hastaneleri ve personeli de Sağlık Bakanlığı'na devredilecek.

Birden fazla maaş verilmeyecek

Birden fazla kurumdan emekli aylığı alanlar bir yıl süresince aylıklarını almaya devam edecek. Daha sonra ise, bu uygulamadan vazgeçilerek en fazla maaş aldığı kurumdaki emekli maaşı ödenecek.

Tarım alanında yaşlılık aylığından yararlanmak isteyenlerin en az 20 yıl sigortalı olması gerekecek. Kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olması ve en az 3 bin 600 gün prim ödemesi gerekecek. Yaşlılık aylığından yararlanmak isteyenler ise, kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş ve 25 tam yıl ya da 61 yaşını doldurup, en az 5 bin 400 gün malüllük ve yaşlılık ve ölüm sigortaları ödenmesi şartı aranacak.


Cumhurbaşkanı'na maaşının yüzde 40'ı

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın emekli aylıkları da ayrı şekilde düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılanlara, Cumhurbaşkanı'nın maaşlarının yüzde 40'ı bağlanacak.

Başbakanlık görevinde bulunanların emekli maaşı da en yüksek emekli aylığının yüzde 75'ine yükseltilmek suretiyle ödenecek.

Bu tasarının yasalaşması ile birlikte SSK, Esnaf ve Sanatkarlar Sosyal Sigortalar Kanunu, Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Tarımda Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunu tarihe karışacak.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber