Duman: Radyoloji çalışanlarının mesai saati azaltılmalı

Memur Sen'e bağlı Sağlık-Sen Şube Başkanı Abdullah Duman, radyoloji servis çalışanlarının can güvenliği açısından mesai saatlerinde kısıtlamaya gidilmesini istedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2012 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Sen Şube Başkanı Abdullah Duman, 'Dünya Radyoloji Günü' nedeniyle sendika binasında basın açıklaması yaptı. Radyoloji çalışanlarının, buruk bir sevinç içerisinde günlerini kutladığını söyleyen Duman, kamu ve özel hastanelerde çalışan radyoloji servisi çalışanlarının sorunlarının çözüm beklediğini ifade etti.

Radyoloji teknisyen ve teknikerlerinin çalışma koşullarında iyileştirmeye gidilmesinin elzem olduğunu belirten Duman, "Sadece yılın bir gününde hatırlanmak istemeyen radyoloji teknisyen ve teknikeri çalışanlarının, yıllardır çözüm bekleyen sorunları artık görmezden gelinmemeli, çalışma koşulları ve çalışma süreleri acilen iyileştirilmelidir. Sağlık Bakanlığı, sağlıkta dönüşüm programının en büyük paydaşları olan ve sağlığın her alanında görev yapan sağlık çalışanları için paydaş olmanın gereğini yerine getirmeli ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması yönünde ciddi adımlar atmalıdır. Bu bağlamda, radyoloji üniteleri, 'Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği' çerçevesinde ele alarak, sağlıklı hizmet üretmesi yönünde yeniden yapılandırılmalıdır. Alanla ilgili personel istihdamı yapılarak uzman dışı, vasıfsız çalıştırmanın önüne geçilmelidir. Cihaz modernizasyonunun sağlanması, uygun havalandırma ve izolasyonu ile birlikte yeterli fiziki çalışma koşulları oluşturularak, sağlıklı hizmet üretir hale getirilmelidir." dedi.

Duman, sağlıksız ve riskli ortamlarda çalışan radyoloji çalışanlarının yoğun radyasyona maruz kaldığını ve bu nedenle de söz konusu çalışanların mesai saatlerinin aşağıya çekilmesinin gerekliğine dikkat çekti. Duman, şöyle dedi: "Son derece tehlikeli olan uygunsuz ortam ve çalışma koşulları nedeniyle yoğun radyasyona maruz kalan iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin haftalık çalışma sürelerinin artırılması kabul edilebilir bir durum değildir. Radyasyonun, insan sağlığını tehdit eden olumsuz etkilerine ilişkin onca bilimsel çalışmaların varlığına rağmen, çalışanların mesai saatlerinin artırılmasıyla başta kanser olmak üzere radyasyona bağlı birçok ölümcül hastalığa yakalanma riskini de beraberinde getirmesi 'bir şey olmaz' mantığıyla ifade edilemez. Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Avrupa Enerji Topluluğu gibi birçok uluslararası kuruluşun ilke olarak radyasyon kaynaklarıyla çalışanların günlük çalışma sürelerini olabildiğince asgari seviyeye indirilmesi tavsiyesinin gereği yapılmalıdır. Sağlık-Sen olarak, sağlıkta yürütülen tüm projelerin ana merkezi ve paydaşı olan, ancak zahmette paydaş görülüp, başarıda paydaş görülmeyen sağlık çalışanlarına biçilen bu rol ve yaklaşımı şiddetle reddediyor, onca olumsuzluklara rağmen, alanlarında başarının mimarları olan radyoloji çalışanlarının '8 Kasım Dünya Radyoloji Günü' kutluyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber