Ankara'nın çöpü elektrik enerjisine dönüştürülüyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı 'Ankara Katı Atık Projesi' ile depolanan çöplük alanından elde edilen elektrik enerjisinden sonra bu kez de günlük çöpten elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2012 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi, zararlı etkilerini gidererek değer kazandırdığı çöpün ardından, Ar-Ge çalışması sonucu yeni geliştirdiği projeyle güncel organik çöpler metan gazına dönüştürülerek imha ediliyor. Edilen metan gazından ise elektrik enerjisi üretiliyor. Mamak Katı Atık Tesisleri'nde 6 ay gibi kısa bir sürede çöpün niteliğine uygun 6 adet çürütme tankı inşa edildi. Kağıt, cam, metal, pet şişe gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller, Geri Kazanım Tesisleri'nde ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan organik evsel atık, yeni inşa edilen çürütme tanklarının alt yapısı olan depolama havuzunda toplanıyor.

Organik atıklar depolama havuzundan daha sonra 2 adet çöp besleyici ile 6 adet çürütme tankına otomatik olarak naklediliyor. Çürütme tanklarında toplanan organik çöp, oksijensiz aneorobik ortamda uygun ısı ve koşullarda çürütülerek metan gazı haline getiriliyor. Metan gazı elektrik enerjisi elde edilmesinde kullanılıyor. Elektrik enerjisi elde edilmesinde kullanılan günlük miktardan fazlası ise daha sonra kullanılmak üzere tesisteki 3 adet metan gazı depolama balonlarında toplanıyor. Çürütme tanklarında biriktirilen güncel organik çöpün, metan gazına dönüşmesiyle hem çöp maksimum düzeyde değerlendirilmiş oluyor hem de yok edilmesi sağlanarak çevrenin kirlenmesi önleniyor.

HEDEF ATIK MİKTARINI EN AZA İNDİRMEK

Ankara Büyükşehir Belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Ankara Katı Atık Projesi'nde nihai amacın, depolanacak atık miktarını en aza indirmek olduğunu söyledi. Mamak Çöplüğü'nde çağdaş, sürdürülebilir ve tüm dünyada kabul gören geri kazanım, bertaraf ve ıslah yöntemlerinin başarı ile uygulandığını ifade eden Kantur, kurulan sistemin bir bütün olduğunu, vahşi depolama sahalarının rehabilitasyonu, düzenli depolama alanlarının projelendirilmesi ve işletilmesi, metan ve diğer gazlardan enerji üretimi, tehlikeli ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi, ambalaj ve hafriyat atıklarının geri kazanımı gibi çalışmaları da eş zamanlı bir dizi faaliyet olduğunu kaydetti.

Tesiste devam eden çalışmaları en üst düzeyde verime ulaştırmak ve yeni projeler geliştirmek için Ar-Ge birimini kurduklarını kaydeden Ali Kantur, Ar-Ge'nin alternatif metotlar kullanarak enerji üretilmesi, elde edilen ürünlerin miktarını ve kalitesini artırma konusunda çalıştığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber