Medeniyet, politika ile inşa edilemez

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2012 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurul Üyesi ve Yıldırım Beyazid Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Bulut, politika ile medeniyet tasavvurunu aynı kefeye koymanın yanlış olduğunu ifade etti. Bulut, "Politika ile medeniyet inşa etmek mümkün değildir. Geçmişte bu tür bir yanılgıya düştüğümüz için bize ait bir medeniyet tasavvurundan maalesef söz edemiyoruz." dedi.

Birlik Vakfı Bursa Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen 'Cuma Meclisi'nin bu haftaki konuğu YÖK Üyesi ve Yıldırım Beyazid Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Bulut oldu.

Bulut, düzenlenen konferansta Osmanlı Devleti ve Avrupa ülkeleri arasındaki iktisadi ilişkileri ele aldı. Bulut, politika ile medeniyet tasavvurunu aynı kefeye koymanın yanlış olduğunu belirterek, politika ile medeniyet inşa etmenin mümkün olmayacağını vurguladı.

Prof. Dr. Bulut, şunları kaydetti: "Geçmişte bu tür bir yanılgıya düştüğümüz için bize ait bir medeniyet tasavvurundan maalesef söz edemiyoruz. Bunun mümkün olabilmesi için sosyal bilimlere gerektiğinden daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Osmanlı Devleti'nin geçmişte insanlığa hiçbir zaman zulmetmediğini görüyoruz. Aksine bu devlet günümüzde çok fazla iftiraya maruz kalmıştır. Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da kalıcı olmasının en büyük sebebi ise var olan mevcut sistemi baskıyla değil, iknacı bir tavırla değiştirme girişiminde olmasıdır. Osmanlı bu sayede gayr-i Müslimlerin desteğini ve güvenini kazanmıştır. Geçmişte Portekizliler Asya'ya ilk gittiklerinde o bölgedeki ticaretin tekelini ele geçirmek istemişler. Tarih boyunca Asya kıtasının dünya ticaretine yön verdiğini ve bu yüzden Portekizliler tarafından önem arz ettiğini görüyoruz. Portekizlilerin bu sistemi kullandıklarını ve kapitalizmi dünyaya yaydıkları da açıkça ortada."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber