Hükümetten YÖK'e 'vize'dalı: Boş kadroların %80'ine vizesiz atama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçe'ye ek maddde

Krizi çözmek için YÖK'e uzatılmasına karar verilen zeytin dalına gelince; Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'i Maliye bürokratları ile makamında çalışırken bulduk.

Şahin, yakında Meclis'e sunulacak Bütçe Kanunu üzerinde çalıştıklarını belirterek konuya girdi.

Kamu personeli ile ilgili Kanuna eklemeyi kararlaştırdıkları maddeleri sıraladı.

Şahin'in anlattıklarını özetlersek:

1- Sözleşmeli personelin (4B) işine devam edip etmeyeceği, her yıl hükümetin vizesine bağlıydı. Uygulamaya son veriliyor. Sözleşmeli personelin görev süresi, her yıl otomatikman uzayacak.

2- YÖK ile hükümet arasında krize neden olan; boşalan kadrolara yapılacak atamalara getirilen vize uygulaması kalkıyor. YÖK dahil tüm kurumlar, boşalan kadrolarının yüzde 80'ine, Kamu Personel Sınavı'nı kazanmışlar arasından doğrudan atama yapabilecek. Yüzde 20'lik bölüm için vize uygulaması sürecek. (2000 yılı Bütçe Kanunu ile yüzde 80 uygulaması getirilmiş, daha sonra tümü Başbakanlığın vizesine tabi tutulmuştu.)

3- Öğretim ve araştırma görevlisi, okutman, uzman gibi kadrolar için zaruri talep varsa; açıktan atama izin kararı ile YÖK'ün bu sıkıntısı da aşılacak.

4- Bu yıl 40 bin yeni personel alımı kararlaştırılmıştı. Bu yıl alınacak 48 bin yeni personel ile YÖK dahil kamu kurumlarının kadro açıkları kapatılacak.

Özetle hükümet, barışı sağlamak için YÖK'e "vize dalı" uzatma kararı almış.

Bu barışı sağlar mı?

Şahin'in yanıtı şöyle:

"Sayın Teziç, Hukuk Fakültesi'nden hocam. Başka talepleri varsa onları da alacağız. Öğrenci hocasını dinler..."
AB'nin müzakere sürecine, eğitim, araştırma ve bilim ile başlayacağı göz önüne alındığında, zaten bu krizin biran önce aşılması şarttı...

Muharrem Sarıkaya/ Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber