Elektrik üretiminin yüzde 34'ünü HES'lerden... Dışa bağımlılık azalıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Kasım 2012 22:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesine ilişkin toplantıda milletvekillerinin sorularını yanıtladı

-''HES'ler Türkiye'nin elektrik sigortasıdır''-

HES'lerin Türkiye'nin elektrik sigortası olduğunu ifade eden Eroğlu, HES'lerin şu ana kadar yaklaşık olarak elektrik üretiminin yüzde 34'ünü karşıladığını söyledi.

Dünyada yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı olarak bilinen HES'lerin enerjide dışa bağımlılığı azalttığını, cari açığın azaltılmasında önemli bir katkısı olduğunu belirten Eroğlu, bunların bütün dünyada teşvik edildiğini hatırlattı.

Enerjiden büyük oranda pay alanların, bazı sivil toplum kuruluşlarını yönlendirdiğini savunan Eroğlu, ''Gitsinler Solaklı Vadisi HES'lerden önce ne haldeydi, şimdi ne halde bunu bir görmek lazım diye düşünüyorum'' ifadesini kullandı.

Kendilerinden önce, yaklaşık 28-30 baraj ve hidroelektrik santralinin, hükümetler arası ikili işbirliği anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki konsorsiyumlara, Hazine garantili olarak verildiğini aktaran Eroğlu, bunları, çıkarttıkları bir kanun ile yap-işlet-devrete dönüştürdüklerini ve böylece Hazine'nin yaklaşık 45 milyar dolarlık dışarıya borçlanma yükünü kaldırdıklarını ifade etti.

Eroğlu, Şu anda Rize'de, Trabzon'da olduğu gibi Giresun'da, Ordu'da ve Erzurum'da da vadileri tamamen yeniden ele aldıklarını, HES'lerden önceki hallerini tespit ettiklerini, buraları HES'lerden sonra da muhteşem vadiler haline getireceklerini belirtti.

Bakan Eroğlu, burada hiçbir firmanın, sulama veya içme suyu için bir bardak dahi su satmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber