Bayburt'ta diyabet için bilgilendirilen vatandaş ücretsiz testten geçti

Bayburt İl Halk Sağlığı Müdürlüğü '14 Kasım Dünya Diyabet Günü' kapsamında vatandaşları diyabet konusunda bilgilendirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dünyası Parkı'nda gerçekleştirilen programda, vatandaşlar ücretsiz şeker kontrolünden geçti.

Bayburt İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, Türkiye'de en önemli ve yaygın halk sağlığı probleminden biri olan diyabetin görülme sıklığının, her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Diyabet tedavisinde edinilen bilgilerin, günlük hayata uygulanması ve sürekliliğinin önemli olduğunu belirten Durulmuş, "Diyabet tedavisinin temelini, dengeli ve doğru beslenme ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur. Diyabetin en sık görülen türü Tip-2 diyabetin tedavisinde, tıbbi beslenme tedavisi ile birlikte ağızdan alınan haplar ve/veya insülin kullanılabilir. Besin grupları içinde kan şeker düzeyini en fazla etkileyen besin öğesi karbonhidratlardır. Vücut için temel enerji kaynağıdır. Günlük enerji ihtiyacının yüzde 45-60'ının karbonhidratlardan sağlanması önerilir. 1 g karbonhidrat 4 kalori enerji sağlar. Sağlıklı beslenmek için 3 ana öğün, 3 ara öğün yemek gerekir. Her öğünde mümkünse sebze ve salata yer almalıdır. Yağ ve tuz gereksinimimiz kadar alınmalı, fazlasından kaçınılmalıdır. Genel prensipler dışında beslenme tedavisi kişiye özgü olmalıdır. Bunun için diyetisyen desteği alınması uygun olur. Diyabetli bireylerin, her öğünde salata ve sebze yemesi özellikle kan şekerini hızlı yükselten gıdalara uyumu kolaylaştırır. Diyet ve egzersizle kontrol altına alınamayan hastalarda, diyabet ilaçları ile hastalık kontrol edilmeye çalışılır, gerektiğinde insülin tedavisine geçilir. Egzersiz, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olması açısından diyabet hastaları için faydalıdır." dedi.

Diyabet hastalarının, önerilen beslenme planı ve gıda seçeneklerine uyması gerektiğine de vurgu yapan Durulmuş, şöyle dedi: "Popüler inanışın aksine, aslında diyabet diyeti diye bir olgu yoktur. Tam tersine diyabetlilere meyve, sebze ve tam taneli tahıllardan zengin bir beslenme planı sunulmaktadır. Çünkü bu tür gıdaların besleyici değerleri yüksek, buna karşılık yağ ve enerji içerikleri ise düşüktür. Eğer tip 1 diyabet hastası iseniz, yediğiniz gıdalardaki karbonhidrat miktarlarını öğrenmeniz gereklidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber