Başkan Ok: Büyükşehir Yasası başkanlık sisteminin altyapısı için hazırlandı

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, yeni Büyükşehir Kanunu ile belediye başkanlarının yerel başbakan olacağını, hazırlık sürecinde muhalefet partilerine mensup belediye başkanlarının görüşlerinin alınmadığını öne sürdü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2012 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Ok, "Son günlerde Başbakanımız, başkanlık sistemini gündeme getirdi. Bu yasayla başkanlık sistemine geçişin altyapısı hazırlanıyor. Millet, zihnen buna hazırlanıyor." dedi.

Başkan Ok, 16 gün süren zorlu bir maratonun ardından pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda, 13 ilde daha büyükşehir belediyesi kurulmasını öngören kanun tasarısının kabul edilmesini Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. İsmail Ok, aralarında Balıkesir'in de bulunduğu 13 ilin büyükşehir olmasının ülkeye ve millete hayırlı uğurlu olması diledi. Seçimden önce kanunun eksiklerini dile getirdiklerini fakat dikkate alınmadığını söyledi. Yeni kanunun, büyükşehir olan illere başta ekonomi olmak üzere daha önce çözülemeyen büyük problemlerin çözümünde büyük katkılar sağlayacağını aktaran Ok, şunları kaydetti: "Her şeyden önce bu yasanın kapsadığı illerin yukarıdan aşağıya bütün fotoğrafı çekilecek. Planlama yapılırken sadece bir belde veya bölge değil, şehrin bütünlüğünü içine alacak şekilde olması son derece faydalı. Ayrıca şehirlere kaynak akışından da büyük artış olacak. Daha önceki yasa, İstanbul ve Kocaeli'nde uygulanıyordu. Balıkesir'de de yeni büyükşehir olan illerle birlikte bu model uygulanacak. Nasıl her insana her elbise uymazsa, yeni modelin Balıkesir gibi kırsalı çok illerde uygulanması da son derece sakıncalı. İstanbul ve Kocaeli'nde her yer şehir, neredeyse köy yok. Balıkesir'de ise ilçe, belde ve köy olmak üzere bine yakın birbirinden bağımsız yerleşim noktası mevcut. Bu kadar birbirinden kopuk yerleşim yerine İstanbul modelinin uygulanması doğru değil."

Balıkesir'in yüzölçümünün İstanbul'un üç katı olduğuna dikkat çeken Başkan İsmail Ok, nüfus açısından ise 15'te biri olduğunu vurguladı. Belediyelerin gelirlerinin yüzde 90'ının nüfusa göre olduğunu hatırlatarak, "İstanbul'a 100 lira giderken Balıkesir'e 1 lira gibi komik bir para gelecek. Bu kadar küçük bir kaynakla sorunları çözmeye çalışacağız. Yasa, bu yönüyle İstanbul için faydalı olabilir ancak Balıkesir gibi kırsalı ve tarım alanlarının büyük olduğu iller için son derece zayıf. Önümüzdeki süreçte verimliliğimizi azaltacak yönlerden biri." şeklinde konuştu.

'GÜNEYDOĞU'DA KÖYLER PKK'YA TESLİM EDİLECEK'

Yeni kanunla il özel idarelerinin kapanacağına da işaret eden Başkan Ok, bu durumun sakıncaları olarak şunları söyledi: "Valilerin yetkilerinin büyük bölümü, büyükşehir belediye başkanlarına devrediliyor. Bu durumun, başta Balıkesir olmak üzere birçok il için sakıncası olmayabilir ancak Güneydoğu'da, örgüt yöneticilerinin belediye başkanlarını ve milletvekillerini belirlediğini biliyoruz. Dolayısıyla devletimiz maalesef kendi eliyle PKK'ya Güneydoğu'daki köylerimizi, kasabalarımızı teslim etmiş olacak. Bunları söylediğimizde bize paranoya ve bölünme davulları çaldığımızı söylüyorlar. Keşke yasanın bu aksayan yönleri düzeltilerek çıksaydı, daha faydalı olurdu."

Kanun hazırlığı yapılırken muhalefet partilerine mensup belediye başkanlarının görüşlerinin alınmadığını savunan Ok, "Kendi geleceğimizle ilgili hayati önem taşıyan yasal düzenlemeden dolayı görüşümüz alınmadı. Yasanın hazırlamasındaki temel mantığın, bölgelere ve şehirlere daha iyi hizmet gitmesi olduğuna inanmıyorum. Eğer böyle olsaydı, bizim gibi muhalefet partisine mensup belediyelerden bir tanesinin olsun görüşlerini alırlardı." dedi.

Son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemini gündeme getirdiğini hatırlatan İsmail Ok, şöyle devam etti: "Bütün dünyada başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde yerel yönetimlerdeki yönetim tarzı, şu hazırlanan yasa ve bundan sonraki eyalet sistemine geçiş şeklindedir. Bu yasa ile belediye başkanları, yerel başbakan olacak. Bu yasa, başkanlık sistemine geçişin altyapı hazırlıklarıdır. Burada bir samimiyetsizlik var. Keşke hükümet, 'Ben başkanlık sistemine geçeceğim, onun için bu yasal düzenlemeleri yapıyorum. Muhalefetin de görüşünü dinlemiyorum. Bunun daha faydalı olacağına inanıyorum.' deseydi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber