Gündoğdu: Devlet dershaneye ihtiyaç kalmayacak hizmet sunmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, devlet okullarının, vatandaşların çocuklarını dershaneye göndermeye ihtiyaç hissetmeyeceği oranda kaliteli hizmet sunması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2012 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gündoğdu, bir dizi ziyaret ve inceleme yapmak üzere geldiği Adıyaman'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Dershanelerin kapatılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz-" sorusu üzerine Gündoğdu, dershanelerin gündemde tartışılıyor olma biçiminin çok sağlıklı olmadığını ifade etti.

Özel okulların devletin yükünü hafifletmesi boyutuyla önemli bir görevi olduğunu vurgulayan Gündoğdu, dershanelerden işini çok iyi yapanların yanında,

"umuda yolculuk" adı altında hiçbir şey ifade etmeyenlerin de bulunduğunu savundu. "Dershaneyi müstakil olarak ele aldığımız zaman orada çalışanların özlük hakları, sendikal olamamaları, anlaşma yapıldığı halde 3 ay sonra kapının önüne konulması ve 600, 700 ve 900 lira gibi komik rakamlara çalışmak durumunda kalmaları gibi durumları var" diyen Gündoğdu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ama sanırım Milli Eğitim Bakanlığı'na düşen en önemli iş, şuanda var olan 120 bin öğretmen açığını derhal giderip, sonra OECD ülkelerinin sınıf mevcudu ortalamalarına indiğimizde oluşacak yeni bu 120 bin açığa ilaveten yeni açıklara hazırlık yapmak, ikili eğitimden tekli eğitime geçmek, birleştirilmiş sınıf uygulamasına son vermek, öğretmenlerin bölgeler arası dağılımında adaleti tesis etmek ve öğretmene değer vermek gibi onlarca adımı atarak devletin okullarında eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak. Devlet bunu sağlarsa, devletin okulunda alamadığı hizmet ya da çocuğunun geri kalmasından dolayı, dershaneyi ihtiyaç hissedenlerin büyük bir oranda eksildiğini göreceğiz."

-"Özel okula dönüşmesi için finans desteği"

Gündoğdu, dershanelerin de özel okula dönüşmesinin teşvik edilmesi, teşviklerin en fazla eğitime yapılması gerektiğini vurguladı.

"Dershanelerin okula dönüşmesi için finans desteğine ihtiyacı var" diyen Gündoğdu, "Dershaneden kastım burada az çok kurumsallaşmış dershaneler var. Yoksa alkolün tüketildiği, yerin 10 metre, 20 metre yanında merdiven altı gibi izbe yerleri kastetmiyorum. Okullaşmayı teşvik eden bir yaklaşıma ihtiyaç olduğu kanaatindeyim" şeklinde düşüncelerini aktardı.

Bir başka gazetecinin, "Dershanelerin kapatılmasından sonra öğretmenlerin durumu ne olacak-" sorusu üzerine de Gündoğdu, "Ben 'dershaneler kapatılsın' demiyorum" dedi.

Dershanelerdeki öğretmenler ele alındığında gerçekten vahim bir durumun söz konusu olduğunu ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Ama bu tablo böyle diye bu dershaneler kapatılmalı mı sorusuna 'evet' demek bir hayli zor. Bence dershaneler sonuçtur. Sürecin hakkı verilmeli. Devlet okulları vatandaşların çocuklarını dershaneye göndermeye ihtiyaç hissetmeyeceği oranda kaliteli hizmet sunmalı. Bunun yapılmasını önemsiyorum. Ama dershanede çalışan arkadaşlarımızın da yüzde 90'ı halinden memnun değil. 700-800 TL maaş alıyor. Kapanırsa da ekmeksiz kalacak. Çoğu zaten ölümü kötüleyip ısıtmaya razı olmuş durumda. Bu Türkiye'nin işsizlik sorunu. Dershanede çalışan arkadaşlarımızı doğrudan ilgilendiriyor."

Gündoğdu, eğitim sisteminin kalitesinin arttırılmasının önemini vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ama ben başka bir şey söylüyorum. Hiç 'dershane kapatılmalı ya da açık olmalı' demeden sayın Milli Eğitim Bakanı Türkiye'deki eğitim kalitesini öyle arttırmalı ki kalite artışı, dershanelere, velilerin geçimlerini sıkıntıya sokarak artı masraf yapmalarını gerektirmeyecek boyuta gelmeli. Şayet okullar diploma doldurma yeri, öğretmenler de diploma doldurma memuru olmaya devam eder ya da ettirilirse bir şekilde dar gelirliler de etinden, tırnağından terinden biriktirerek çocuğunun geri kalmaması için bir takım sıkıntıya düşer."

Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan / Sevil Çelik

Yayıncı: İsmail Fidan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber